Qui és qui a la nova mesa del Parlament?

A l'espera del que decideixi la CUP, aquests són els noms que han proposat els partits per dirigir la cambra catalana en la propera legislatura. Seran claus per al progrés de les iniciatives sobiranistes

Gerard Pruna / Núria Orriols
20/10/2015
4 min

BarcelonaEl primer acord de la legislatura està pràcticament tancat. La mesa del Parlament, finalment amb majoria independentista, ja coneix els aspirants a integrar-la, amb l'única incògnita de si la CUP acceptarà el seient que li ofereix JxSí. Per ara, segons la proposta dels grups, l'òrgan gestor de la cambra comptarà amb quatre membres de JxSí –podrien ser tres si la CUP en vol un–, un de Ciutadans, un del PSC i un de Catalunya Sí que es Pot. En queda fora el PP. Aquests són els diputats que, si no hi ha canvis, tindran a les seves mans el futur dels tràmits parlamentaris del procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Presidenta del Parlament:

Carme Forcadell (JxSí)

Carme Forcadell participarà al sopar-col·loqui de la Cambra de Comerç de Girona i l'Hotel Ultònia

Regidora d'ERC a Sabadell en el període 2003-2007, va passar a l'òrbita de Reagrupament amb la reedició del tripartit presidit per José Montilla. Ja com a independent, l'abril del 2012 era escollida primera presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, fundada aquell mateix any, i durant els tres anys en què ha ocupat el càrrec ha pilotat l'entitat independentista que ha catalitzat l'esclat social de l'independentisme amb les mobilitzacions més nombroses que hi ha hagut mai a Catalunya. L'autoritat moral que li ha donat el lideratge de les macromobilitzacions independentistes li permetia el 2014 apel·lar directament al president de la Generalitat, Artur Mas, amb una frase ara ja cèlebre que encara retruny als despatxos de Convergència: "President, posi les urnes!".

Vicepresident primer:

Lluís Corominas (JxSí)

Lluís Corominas dirigirà la campanya electoral de CiU

Diputat al Parlament per CDC des de 2003, ha ocupat diferents càrrecs a la mesa del Parlament: vicepresident segon en la VIII legislatura i vicepresident primer en la IX. Coneixedor del funcionament del Parlament, en el darrer mandat, en què ha ocupat la presidència Núria de Gispert, ha estat vicepresident segon de la cambra. En els últims quatre anys ha tingut un paper important en la ponència de la llei electoral i també en la llei de transparència, així com també en tota la legislació que ha tingut a veure amb l'administració. En el si de CDC és membre de l'executiva i ocupa la vicesecretaria de coordinació institucional del partit.

Vicepresident segon:

Jose María Espejo-Saavedra (C's)

El coordinador d’acords postelectorals, José M. Espejo-Saavedra, ahir.

Llicenciat en dret per la Universitat Autònoma de Madrid i diputat al Parlament des de l'any 2012. És un dels pocs parlamentaris de Ciutadans amb experiència, un factor que ha estat clau a l'hora d'escollir-lo com a representant del partit taronja a la mesa. Els seus companys també elogien els seus coneixements en dret davant d'una legislatura que, preveuen, serà intensa des d'aquest punt de vista al Parlament. Durant la seva primera legislatura al Parlament, Espejo-Saavedra va destacar per ser un dels diputats de Ciutadans amb un to més conciliador.

Secretaris:

Anna Simó (JxSí

Anna Simó, durant la conferència de premsa d'aquest dilluns. NÚRIA JULIÀ / ACN

Era un dels noms que estaven sobre la taula per presidir, en aquesta legislatura, la cambra. Finalment, però, ERC –a qui d'acord amb el pacte de coalició de Junts pel Sí li pertocava nomenar la presidenta del Parlament– ha optat per Carme Forcadell. Simó va saltar a la primera línia política l'any 2003, ocupant la conselleria de Benestar i Família al primer Govern tripartit. A les eleccions de 2006 va presentar-se a les llistes d'ERC i va entrar de diputada, escó que ha ocupat fins a dia d'avui. Fins al 2012 va ser portaveu a la cambra pel grup parlamentari d'ERC, mentre que en la darrera legislatura ha ocupat la vicepresidència del Parlament.

David Pérez (PSC)

David Pérez

Diputat amb experiència, va tornar al Parlament el 2015 per substituir l'exsecretari d'organització del PSC Daniel Fernández. Ara Miquel Iceta el proposa com a candidat a la mesa pel seu coneixement del reglament de la cambra, ja que va ser un dels diputats que el van redactar. Defensor de les curses de braus a Catalunya, Pérez formarà, juntament amb Espejo-Saavedra, el tàndem "unionista" a la mesa, i ja se'l va poder veure a l'acte de Societat Civil Catalana d'aquest diumenge per celebrar el Dia de la Hispanitat.

Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot)

Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA, en una roda de premsa a la seu de Barcelona / ACN

Coordinador general d'EUiA i diputat al Congrés fins al 27-S, Nuet assumirà el lloc a la mesa que tradicionalment ha tingut EUiA i que havien representat David Companyon –i les seves samarretes reivindicatives– i Jordi Miralles. Sense experiència al Parlament, Nuet ha fet la seva carrera bàsicament a Madrid, on ha estat diputat al Congrés els últims quatre anys i senador del 2004 al 2011. Amb quatre representants independentistes i dos unionistes, Nuet serà l'únic representant del 'sí-no' a la mesa.

Ramona Barrufet (JxSí)

Els diputats d'ICV-EUiA, Joan Mena; de PSC, Rocío Martínez-Sampere; de CiU, Ramona Barrufet; d'ERC, Anna Simó; i de la CUP, David Fernnández, en la compareixença per rebutjar l'última reclamació judicial contra la immersió lingüística / ACN

Mestra de professió, ha estat escollida com a diputada al Parlament per CDC a les eleccions de 2010 i 2012. A les eleccions del 27-S formava part de la candidatura de Junts pel Sí per a la demarcació de Lleida. Especialitzada en l'àmbit educatiu, en la darrera legislatura ha sigut portaveu de la comissió d'ensenyament i universitats del Parlament. És l'únic nom que no té assegurat un lloc. El seu nomenament dependrà de si la CUP renuncia finalment a ocupar el lloc a la mesa que li ofereix JxSí.

stats