Els alcaldes sobiranistes entomen el repte d’aportar garanties a l’1-O
Puigdemont assegura que l’Estat té “por” de la unitat i vaticina que encarà en tindrà més
BarcelonaDesprés d’una setmana complicada per a l’independentisme -pel concurs desert de les urnes i la tensió entre ERC i el PDECat amb els preparatius del referèndum-, ahir el món local va reunir forces per posar la directa cap a la consulta, en un acte solemne al paranimf de la Universitat de Barcelona. Més de 500 càrrecs municipals es van comprometre davant del president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, a aportar les garanties necessàries implicant-se directament en la logística de la votació. La unitat entorn de l’1-O -que el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, va situar com l’element imprescindible perquè es pugui votar- va ser la tònica dominant en els parlaments d’alcaldes i alcaldesses d’ERC, el PDECat, la CUP i les confluències d’esquerres, que, tot i l’absència destacada d’Ada Colau (Barcelona), també van estar representades amb l’alcalde de Ripollet i els tinents d’alcalde de Badalona. Puigdemont i Junqueras van segellar el compromís amb la unitat reafirmant-se en la voluntat d’arribar fins al final malgrat les possibles conseqüències judicials. “Això va de debò”, va avisar Puigdemont, que creu que el govern espanyol ha entrat en un “estat d’amenaça” davant la certesa que la Generalitat no renunciarà a votar l’1 d’octubre. “Els fem por i més que els en farem”, va sentenciar dirigint-se als càrrecs locals.
La repressió no serà “il·limitada”
Seguint la mateixa argumentació, Junqueras va defensar que la clau del Procés passa perquè molta gent avanci plegada. Si hi ha unitat, les “amenaces” de l’Estat “no seran suficients”. L’Estat, segons Junqueras, no podrà exercir una “repressió il·limitada” contra molts ciutadans. Amb vista a la trobada que es produirà en les pròximes setmanes amb la Moncloa, el vicepresident va advertir que de legalitat i legimitat només n’hi ha una i es basa en el “principi democràtic” representat al Parlament de Catalunya.
Ni el PP, amb una alcaldia a Catalunya, ni Cs, que no en té cap, van estar representats ahir a la UB. Però la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, no va perdre l’oportunitat de restar importància a l’acte i recordar que els alcaldes que es comprometen amb el manifest “representen municipis en els quals viu el 43% de la població de Catalunya”. La Moncloa tampoc va desaprofitar l’ocasió per tornar a marcar terreny advertint, segons fonts de l’executiu de Madrid recollides per l’agència Efe, que l’Estat actuarà contra els consistoris que col·laborin amb el referèndum. Una actitud que Podem i Catalunya en Comú van qualificar ahir d’“enrocament” i “criminalització” de la política catalana.
Tot i els múltiples advertiments, el sobiranisme pretén tirar endavant. La presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i Buch (ACM) van estendre la mà al Govern, siguin quins siguin els “entrebancs” que posi l’Estat. Buch va trencar el protocol per demanar als membres del Govern i als diputats del Parlament presents al paranimf que s’aixequessin per observar la sala plena: “Som darrere vostre i l’1-O serem al vostre costat”. Lloveras va afegir: “La política de la por no ens espantarà”.
La prova del 4 de juliol
A 89 dies per al referèndum, el Govern ha d’enllestir els preparatius per poder dur a terme la votació i això accentua les tensions dins el Palau de la Generalitat. El pacte polític passa per “col·lectivitzar” les decisions, com va apuntar ahir Junqueras, i perquè sigui el consell executiu en ple qui assumeixi les decisions vinculades al referèndum. Això afegeix pressió als secretaris generals, que han d’avalar les decisions que cada dimarts pren el Govern, fet que els situa en el punt de mira de la fiscalia.
El 4 de juliol el Govern presentarà les garanties del referèndum i se sotmetrà a una prova de foc per aportar credibilitat a l’1-O tant de cara a la ciutadania com als partits i entitats en un moment en què la CUP i Òmnium ja han dit que no acceptaran rebaixes en el referèndum.
Cinc municipis socialistes presents a l’acte
El paper dels alcaldes i regidors socialistes l’1 d’octubre ha sigut una de les qüestions més controvertides dels últims dies. La posició del partit és frontalment contrària al referèndum, però el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha deixat clar que no sancionarien ningú que no incomplís la llei. “I participar en aquest acte no va contra la llei”, va afegir ell mateix divendres passat en una entrevista a TV3. Ahir, segons els organitzadors, l’alcalde del Pont d’Armentera i diversos regidors de Sentmenat, Olèrdola, Palau de Plegamans i Terrassa es van sumar als més de 500 càrrecs municipals que es van comprometre amb el referèndum.