La justícia investiga el cercle de confiança de Rita Barberá
La detenció dels col·laboradors la situa en el punt de mira
València“Rita Barberá està tan tranquil·la a casa seva”. Així va intentar esvair dimarts la secretària general del PP valencià, Eva Ortiz, qualsevol dubte sobre la possible implicació de l’exalcaldessa de València en el cas Imelsa, que comprèn diversos delictes de corrupció i un possible finançament il·legal dels populars valencians. ¿Però realment Barberá estava tranquil·la mentre veia com la Guàrdia Civil detenia i investigava alguns excàrrecs del seu partit i també íntims col·laboradors seus?
L’operació Taula, que va suposar la detenció de l’expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, entre altres persones, ha estret molt el cercle judicial al voltant de l’exalcaldessa, que fins a aquest moment sempre ha sortit indemne dels processos que han esquitxat l’ajuntament que ella va governar durant 20 anys. Dimarts va ser detinguda l’exregidora de Cultura i exassessora del seu govern, María José Alcón, i estan imputats -o investigats, segons la nova terminologia- el seu successor al capdavant del PP de València, Alfonso Novo, considerat el seu delfí polític, i la secretària del grup municipal i mà dreta de Barberá, Carmen García Fuster. També figuren en la llista de 29 investigats una administrativa del grup municipal del PP, María José Pi, i l’assessor i fidel escuder de Barberá a les xarxes socials, Luis Salom, recordat fora de València perquè el juny de 2014 va registrar la marca de Guanyem Barcelona al seu nom.
Si totes aquestes persones estan arrestades i imputades per ordre d’un jutjat que tracta d’investigar si el PP de València es va finançar de manera irregular a través d’empreses a les quals s’adjudicaven contractes públics, pot semblar estrany que qui era la màxima responsable del partit a la ciutat no s’hagi vist involucrada en l’operació Taula.
El PP defensa la senadora
Segons apunten algunes fonts judicials, el fet que Rita Barberá no estigui ni detinguda ni investigada es pot explicar pel fet que ella ostenta la condició d’aforada perquè és senadora, el mateix privilegi que tenia quan era diputada autonòmica i que, molt probablement, va evitar que el jutge José Castro la imputés durant la instrucció del cas Nóos. Ara, en el marc del cas Imelsa, per imputar Barberá el jutjat número 18 de València, que porta el cas, hauria d’enviar un suplicatori perquè el Tribunal Suprem prengués declaració a l’actual senadora.
Més enllà del que pugui passar amb l’avançament de la investigació, la realitat és que ara com ara Barberá compta amb el suport de tot el PP. Les declaracions de Mariano Rajoy, en què diu que Barberá “està absolutament neta”; de la vicepresidenta del Congrés, Celia Villalobos, que defensa “l’honestedat” de l’exalcaldessa; o de l’expresident de la Generalitat Alberto Fabra i de l’actual líder del PP valencià, Isabel Bonig, que donen la cara per ella, demostren el pes que encara té Barberá al partit.
Pel que fa a la causa que va motivar la batuda de dimarts, ahir a la nit van passar a disposició judicial bona part dels 24 detinguts, i les declaracions es van prolongar fins a la mitjanit. Pel que fa als imputats encara no hi ha data perquè declarin.