La Policia Nacional detalla el finançament il·legal de CDC via Ferrovial
L'extresorer Andreu Viloca, que ha declarat com a testimoni al judici del Palau, defensa la legalitat dels comptes del partit
Barcelona"Es tracta de comissions il·lícites que servien per finançar un partit polític”. És la contundent definició que ha fet un inspector de la Policia Nacional sobre les donacions de la constructora Ferrovial al Palau de la Música. El comandament de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) ha comparegut com a pèrit i testimoni al judici sobre l’espoli de l’entitat i el presumpte finançament il·legal de CDC, per exposar l’informe que la policia va fer sobre la comptabilitat del partit el 2012 per ordre del jutge del cas Palau.
L’anàlisi policial establia el mecanisme de desviaments al partit: en el cas d’algunes donacions de la constructora, pocs dies després que els diners entressin a l’entitat cultural, la mateixa quantitat sortia en direcció cap a Convergència, fos a través de diners en efectiu, dels convenis amb la Trias Fargas o camuflats en factures per serveis de mailing d’empreses com ara New Letter que mai havien treballat per a la institució i que s’haurien utilitzat “com a capes de cebes interposades” per fer arribar les suposades comissions il·lícites al partit. “Les factures estaven inflades i els treballs no es produïen” ha constatat l’inspector al judici.
Tant la defensa de CDC com la de Ferrovial han posat en dubte la validesa del testimoni. L’advocat del partit, Xavier Melero, ha recordat que l’informe analitzava les donacions d’altres empreses que mai s’han qüestionat judicialment i ha preguntat si en el cas de Ferrovial es podrien haver establert les mateixes “conjectures”. “En el cas de Ferrovial n’estic completament segur”, ha sentenciat l’inspector.
Aportacions legals
Si ja de per sí la declaració com a testimoni en el judici del Palau de l’extresorer de Convergència Andreu Viloca havia generat expectació –perquè està investigat dins del cas de presumpte finançament il·legal del partit del 3%–, el seu testimoni ha agafat encara més força després de les conclusions policials. Però Viloca s'ha acollit al seu dret a no contestar les preguntes que poguessin perjudicar-lo en la investigació del 3% que dirigeix un jutge del Vendrell i s'ha limitat a avalar els comptes del partit. “Les aportacions que vinguessin de manera legal i formal s’incorporaven a la comptabilitat del partit. No conec cap altra entrada de diners que no fos aquesta”, ha defensat Viloca.
L’extresorer també ha avalat la legalitat dels traspassos de fons entre la fundació Trias Fargas –ara CatDem– i el partit. Ha justificat que eren pagaments a canvi de serveis administratius i de secretaria que assumia la formació perquè la fundació no tenia prou estructura per a realitzar-los. Viloca diu que aquest sistema és el mateix que s’utilitzava en l’època de Daniel Osàcar com a tresorer de Convergència, que és la que està sota sospita en el cas del Palau de la Música, però no sap especificar quants diners costaven aquests serveis.
"Les factures que consten a la investigació per a aquests serveis parlen d’un milió d’euros", li ha qüestionat l’advocat de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Àlex Solà, que exerceix l’acusació popular del cas. "Per aquest import és difícil", ha admès l’extresorer, que ha acudit a declarar acompanyat d’un altre dels investigats pel cas del 3%, l’excap de règim intern de CDC, Francesc Sánchez.
L'informe apòcrif del Palau
La declaració del comandament de la UDEF ha fet sortir per primera vegada en el judici del Palau l'informe apòcrif del novembre del 2012 del qual es parlava en plena campanya electoral i que relacionava Artur Mas amb uns suposats comptes a Suïssa on hauria ingressat diners de les suposades comissions de la constructora Ferrovial: "Tinc la íntima convicció que ningú de la UDEF va confeccionar aquest informe", ha assegurat l'inspector.
Els fiscals d'Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo van descartar l'informe fantasma i el jutge del cas Palau, que va arribar a interrogar els responsables de la unitat policial, el va incorporar al sumari com un anònim més sense validesa per a la investigació.
Les "despeses del dia a dia" de Millet
Durant el judici també han declarat diversos agents dels Mossos d’Esquadra que han tornat a evidenciar l’espoli de la institució i el tren de vida de l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet. Un dels mossos que ha comparegut com a testimoni ha recordat que en l’escorcoll a casa de l’exresponsable del Palau van trobar una caixa forta amb dos sobres de diners que contenien 58.000 euros en efectiu, en bitllets de 500. Segons l’agent, Millet els va dir que eren per pagar les "despeses del dia a dia" de la família.
No era l’única caixa forta de Millet. En tenia una altra a Catalunya Caixa. Aquí, segons un altre dels agents que ha declarat aquest dimarts, la policia hi va trobar 1,8 milions d’euros en efectiu, un altre cop en bitllets de 500. Estaven en diversos sobres, a nom del Palau, de la secretaria de Millet, Elisabet Barberà i del propi expresident del Palau.