Isabel Carrasco, una dona envoltada per la polèmica

La presidenta de la Diputació i del PP de Lleó, abatuda a trets aquest dilluns, havia estat investigada per malversació de fons públics

Fotografia d'arxiu d'Isabel Carrasco, assassinada aquest dilluns a Lleó / EFE
Ara
12/05/2014
3 min

BarcelonaEn el seu propi partit era coneguda com la dona dels tretze sous. Isabel Carrasco, la presidenta de la Diputació i el PP de Lleó abatuda a trets per una dona aquest dilluns en ple centre de la ciutat, havia viscut els últims anys en el centre de nombroses polèmiques que la vinculaven a malversació de fons. Amb 57 anys, Carrasco era un exemple d'un perfil de polític que acumula càrrecs —i salaris— en administracions i empreses. Amb investigacions judicials en marxa i múltiples acusacions, la presidenta del PP era un més dels milers de polítics vinculats a casos de corrupció, tot i que mai no va ser condemnada en ferm i l'única sentència acusatòria va ser recorreguda.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carrasco era presidenta de la Diputació de Lleó des de l'any 2007. La seva arribada a la Diputació, gràcies a la majoria absoluta del PP, no va ser senzilla, ja que va protagonitzar una ferotge guerra interna amb membres del seu propi partit que volien una llista alternativa. Finalment hi va haver un pacte entre les dues parts i Carrasco va assolir la presidència, però els seus set anys al capdavant de la institució supramunicipal van acabar sent tan polèmics com la seva arribada.

A Madrid amb el cotxe oficial, però cobrant dietes

Condemnada per haver manipulat els resultats d'unes oposicions en la Diputació (en una resolució judicial que va ser, però, recorreguda), Carrasco havia estat acusada de nombrosos casos relacionats amb la malversació de fons públics. Un regidor de l'oposició la va denunciar per cobrar de forma indeguda dietes de quilometratge. Tot i que la investigació judicial no va provar que l'acusació fos certa, el nom de Carrasco va sortir de forma reiterada en la premsa local, sempre vinculat a aquesta apropiació indeguda: cobrar diners per uns quilòmetres realitzats amb el seu cotxe oficial.

Segons la denúncia de Francisco Gómez, regidor del Partit Autonomista Lleonès i exmilitant del PP, Carrasco assistia a les reunions que el consell d'administració d'una empresa immobiliària realitzava a Madrid i s'hi desplaçava amb el seu Audi oficial però cobrant dietes per quilometratge. Hauria fet el mateix per altres desplaçaments a Salamanca i altres províncies.

Tretze càrrecs

Un dels capítols més polèmics de la biografia política de Carrasco són els nombrosos sobresous que va percebre per ser membre dels consells d'administració de nombroses empreses públiques. Carrasco ocupava tretze càrrecs en empreses i consorcis oficials, entre ells regidora de l'Ajuntament de Lleó, presidenta del Consorci de l'aeroport de Lleó, presidenta de l'Institut Lleonès de Cultura, presidenta del Consorci Provincial de Turisme... Tots aquests càrrecs anaven acompanyats de les corresponents percepcions salarials en concepte de dietes. Només per la seva vinculació a Caja España-Duero, Carrasco va percebre entre 30.000 i 60.000 euros anuals, unes quantitats que sumava a les que percebia d'altres empreses i al seu sou com a presidenta de la Diputació, d'uns 80.000 euros a l'any.

150.000 euros cada any

El seu salari com a presidenta de la Diputació també va ser motiu de polèmica. L'any 2011, en plena crisi i amb els treballadors públics patint retallades salarials, es va augmentar el salari un 13% gràcies als vots del PP i el PSOE. L'augment va ser tan polèmic que va ser criticat, fins i tot, per alguns dels seus propis companys de partit, com l'alcalde de Valladolid, Javier León de la Riva, que va afirmar "lamentar molt" l'increment. Un cop sumats els 80.000 euros de salari com a presidenta de la Diputació a les diferents dietes i sobresous, Carrasco s'enduia a casa uns 150.000 euros cada any.

Cortines de lli

Carrasco va ser una de les líders del PP que més van criticar l'informe encarregat pel govern espanyol sobre la reconstrucció del clítoris quan Bibiana Aído era ministra d'Igualtat. Després d'acusar Aído de malgastar diners públics pels 26.000 euros que va costar l'informe, es va saber que ella havia gastat desenes de milers d'euros públics a redecorar el seu despatx oficial. Només els mobles van costar als contribuents 238.000 euros. Les cortines, de lli, 26.000, el mateix que el criticat informe d'Aído.

Una bossa de 134 euros i una samarreta de 45 per a una de les seves secretàries

Una de les últimes controvèrsies en què s'havia vist implicada Carrasco és la que l'acusava de fer servir la targeta de crèdit de la Diputació Provincial per tal de pagar tractaments d'estètica. Després de la polèmica originada, el PP es va veure obligat a desmentir la notícia que acusava Carrasco de fer-se tractaments de bellesa a càrrec dels contribuents, però l'explicació oficial també va ser sorprenent. Segons el PP, el càrrec que Carrasco havia fet amb la seva targeta de crèdit no es corresponia a cap servei d'estètica sinó a una atenció personal: va comprar-li una bossa de 134 euros i una samarreta de 45 a una de les seves secretàries perquè era el seu aniversari.

stats