Una missió internacional condemna la violència policial de l'1-O: "No té lloc en una democràcia consolidada"
Conclou que el referèndum, sota aquestes circumstàncies, no reuneix els "estàndards internacionals"
BarcelonaEl dia 1 d'octubre diverses missions d'observadors internacionals es van desplegar sobre el terreny per avaluar les garanties del referèndum. Una d'elles, la International Limited Observation Mission (ILOM), ha elaborat un informe sobre l'1-O en què, entre altres coses, denuncia la violència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en la jornada de la votació.
ILOM condemna la violència que van patir centenars de persones i que va ser àmpliament recollida per la premsa internacional. "L'ús de la força per part de la policia espanyola no té lloc en una democràcia consolidada", conclou l'informe. Tanmateix, també constaten la "determinació" dels ciutadans per votar malgrat la tensió i la dedicació dels treballadors dels col·legis electorals. També constata que els ciutadans van manifestar "calma" i "paciència" al llarg de la votació.
També afirma que l'actuació policial va reforçar el compromís del sobiranisme a votar. Tot i això, es refereix a la infraestructura de la votació i li troba mancances: fa referència a la Sindicatura Electoral, que assegura que va treballar "sense transparència i sota l'anonimat" per les multes del Tribunal Constitucional a les quals s'exposaven.
Ara bé, per totes aquestes circumstàncies, l'informe conclou que el referèndum tal com va ser celebrat no compleix amb els "estàndards internacionals".
Vulneració de drets fonamentals
L'informe recull les denúncies dels implicats en el referèndum d'atacs a la llibertat d'expressió, reunió i associació. Aquests fets inclouen el tancament de pàgines web, la requisa de material electoral, la intervenció de les finances de la Generalitat, el fet de situar els Mossos d'Esquadra sota el comandament del ministeri de l'Interior, l'enviament de més efectius de policia o l'obertura d'una investigació per sedició als promotors de mobilitzacions.
També diu que la missió internacional va observar la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que es va dedicar a requisar material; l'informe afirma que en aquells moments es va suspendre la votació i els presents al col·legi electoral van intentar amagar les urnes perquè el cos policial no les confisqués.
Poc debat sobre les conseqüències de la independència
L'informe també constata que el referèndum s'ha tirat endavant malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional i que al llarg de la campanya no s'ha parlat de les conseqüències de la independència. En aquest sentit, diu que els mitjans de comunicació han intentat donar veu a totes les parts però que estan "polaritzats" i han sigut "parcials". També fa referència a la "batalla" d'internet entre el govern de la Generalitat, que intentava tenir disponible la informació sobre el referèndum, i el govern de l'Estat, que treballava per bloquejar totes les webs i aplicacions relacionades amb l'1-O.