La diplomàcia espanyola pressiona sense èxit per evitar un debat sobre el procés català a Suècia
Les gestions de l'ambaixada no impedeixen que Catalunya participi per primera vegada a l'Almedalsveckan, un festival polític que té prop de mig segle de tradició
BarcelonaRepresentats del Parlament Europeu i de la Comissió Europea a Suècia havien convidat el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i la Generalitat de Catalunya a participar en un debat sobre el procés català cap a la independència en el marc del festival Almedalsveckan, un certamen polític que se celebra anualment a Suècia, a l'illa de Gotland, i que té prop de mig segle de tradició. La diplomàcia espanyola, però, va intentar impedir l'acte, una pressió que no va donar resultat. Així ho ha explicat a l'ARA des d'Estocolm el secretari general del Diplocat, Albert Royo, ponent del debat, que finalment ha reunit una setantena de persones. "L'ambaixada espanyola va reaccionar pressionant perquè l'acte no es produís, però les institucions europees no van cedir", ha exposat Royo, que ha detallat que el cònsol general d'Espanya a Estocolm s'ha personat en el col·loqui.
El secretari general del Diplocat ha fet èmfasi, en la seva intervenció, en la incapacitat del govern i el Parlament espanyol per donar resposta a les peticions constants de la societat catalana de votar sobre la independència. "En el debat s'ha fet evident que hi ha d'haver una solució democràtica per a Catalunya", ha comentat Royo. La directora general d'Afers Exteriors de la Generalitat, Maria Badia, ha recordat el pragmatisme que caracteritza la Unió Europea. "Arribat el moment, trobarà la manera d'acollir Catalunya al seu si", ha expressat.
Al seu torn, la investigadora doctoral de la Universitat d'Oxford Núria González Campañá –proposada com a ponent per l'ambaixada espanyola– ha posat en dubte que un referèndum sigui la millor eina per decidir sobre la independència i ha afirmat que, fora de la llei, "la democràcia es converteix en la tirania de la majoria". En aquest debat també hi ha participat l'europarlamentària del partit suec Miljöpartiet Bodil Valero, que s'ha declarat fervent defensora del dret a l'autodeterminació. "Si els catalans decideixen independitzar-se, la UE hauria d'acompanyar el procés", ha afirmat. Tot plegat ha anat precedit d'una presentació a càrrec de l'expert en multilingüisme Johan Häggman, sobre el caràcter creatiu, innovador i multilingüe de la societat catalana. "La presència al debat també ha servit per fer contactes", ha afegit Royo des d'Estocolm.
El festival Almedalsveckan reuneix cada any partits polítics, societat civil, sindicats i ciutadans a l'illa de Gotland per debatre sobre els temes més diversos en un ambient festiu que té per missió acostar la política al ciutadà i enfortir la democràcia. Amb gairebé 4.000 debats i seminaris, i una participació de prop de 35.000 visitants, enguany els temes més destacats han estat el Brexit i la crisi dels refugiats.