Reuters destaca el caràcter pacífic del procés independentista, però alerta que el “bloqueig" de Madrid podria derivar en violència
Un reportatge de l'agència remarca que els moviments independentistes pacífics de Catalunya i Escòcia aporten "una lliçó positiva" al món, però considera que l'actitud del govern espanyol podria fer disparar el ressentiment fins a nivells perillosos
Barcelona"Si Catalunya vota per la seva independència però Madrid intenta bloquejar la separació, el ressentiment que des fa temps s'ha anat acumulant sobre diferents temes podria derivar en violència al carrer. Fins ara, però, la lliçó més destacada dels moviments independentistes d'Escòcia i Catalunya sembla positiva: tots dos han aconseguit ser relativament efectius i alhora pacífics". Aquesta és l'anàlisi que en fa l'agència internacional de notícies Reuters, que un reportatge publicat aquest dimarts compara els casos català i escocès amb els d'Euskadi i Irlanda del Nord, marcats respectivament pel terrorisme d'ETA i de l'IRA.
L'agència de notícies compara els processos independentistes oberts a Catalunya i Escòcia i es pregunta si els referèndums del 2014 podrien canviar la configuració d'Europa. "Tot i que el focus d'atenció està posat en la possibilitat que la zona euro desaparegui, alguns sospiten que l'actual dècada passarà a la història com el moment en què dos dels estats més permanents d'Europa van començar a trencar-se". La notícia considera que tant Espanya com el Regne Unit són casos d'estats que, a diferència d'Alemanya, Itàlia o França, no han seguit una línia marcadament centralista. Reuters apunta que alguns analistes consideren que si Catalunya i Escòcia aconsegueixen independitzar-se, altres nacions europees en voldran seguir l'exemple". Flandes seria el següent en la llista.
El reportatge contrasta l'actitud cooperativa del govern britànic amb Escòcia, amb el bloqueig i la confrontació amb què l'executiu espanyol afronta el cas català. Per l'agència, els dos processos s'alimentaran mútuament en els pròxims mesos, ja que, més enllà del referèndum, presenten importants paral·lelismes, "un seguit d'arguments emocionals, pràctics i econòmics així com una acusada frustració" vers Londres i Madrid. Entre les diferències entre els dos països, el reportatge també assenyala els diferents graus de suport a la independència en un i altre cas: més de la meitat dels catalans, enfront de menys d'un terç d'escocesos.
Implicacions internacionals
Reuters repassa algunes de les implicacions que els moviments separatistes de Catalunya i Escòcia estan tenint en altres estats del món. Segons l'agència, els processos són seguits amb atenció des de la Xina i Rússia, dues potències que tenen por que cap agent extern doni ales als diferents moviments separatistes dins les seves fronteres. Els Estats Units també haurien mostrat la seva preocupació, en aquest cas pel fet que s'afeblissin dos dels estats membres de l'OTAN. L'agència destaca les declaracions d'una exoficial del Consell d'Intel·ligència dels Estats Units, Fiona Hill, per a qui ni Madrid ni Londres són conscients de la importància que la independència dels dos països té més enllà de les fronteres d'Espanya i el Regne Unit. "Estem parlant de dos dels estats més antics d'Europa", diu Hill. "Un agent de l'agència als Balcans em va preguntar l'altre dia si ens enfrontàvem a la fi de l'estat multiètnic".
Després d'analitzar la incertesa al voltant d'aspectes com el repartiment del dèficit i els recursos naturals, o el debat sobre el manteniment de l'euro i la lliura esterlina i la permanència o no en el si de la Unió Europea, el reportatge conclou que "si allò inesperat acaba tenint lloc i Escòcia i Catalunya voten per la independència, ningú no sap què pot passar en la pràctica".