Una enquesta de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials preveu un 49% de 'sí' i un 25% de 'no' a la independència
ICV té l'electorat partit entre favorables i contraris, mentre que només el 42% dels votants del PSC votarien en contra en la consulta
BarcelonaLa independència amplia el seu avantatge, segons l'última enquesta de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) elaborada durant l'octubre. Així, el baròmetre apunta que la independència mantindria el 49% de vots favorables que ja preveia el sondeig del mateix ens del 2012, tot i que el vot contrari redueix els suports del 29% al 25%. Per tant, les paperetes de 'sí' gairebé doblarien les del 'no', a dia d'avui. "L'increment del suport a la independència i la caiguda dels partidaris de mantenir l'actual encaix de Catalunya dins d'Espanya són les dues tendències més evidents en la Catalunya dels darrers anys", explica l'autor de l'informe, Robert Liñeira. De fet, la independència ja és l'opció preferida per al 42% dels enquestats, mentre que només un 25% volen que Catalunya sigui una comunitat autònoma i un 18% prioritza un estat federal.
En tot cas, les posicions estan força solidificades, ja que un 84% dels partidaris del sí i el mateix percentatge dels del no estan convençuts de la seva opció. Per contra, un 30% dels que per ara s'abstindrien –un 21% dels enquestats– tenen més simpatia pel vot favorable, mentre que un 48% d'aquests prioritza el vot contrari. De la mateixa manera, un 96% dels que votarien per la independència afirmen que "segur" que votarien, mentre que només un 79% dels contraris també ho tenen tan clar.
Pel que fa als partits, els votants de CiU, ERC i la CUP tenen en gran mesura clar el seu vot favorable a la consulta, mentre que, per l'altre cantó, els del PP i C's tampoc dubten del seu vot contrari. Tanmateix, ICV-EUiA està molt dividida, ja que un 42% del seu electorat votaria 'sí' i un 33% optaria pel 'no'. Igualment, només un 42% dels votants del PSC triarien la butlleta contrària a la independència, i fins a un 22% agafarien la favorable. Un 34% dels socialistes a hores d'ara s'abstindria.
Els arguments polítics, majoria en els independentistes
Quant a les raons del vot favorable, un 45% opten per arguments polítics pel fet "que els catalans puguin decidir sobre el màxim nombre de temes polítics possibles". Els arguments econòmics, que se solen apuntar com la primera opció, són en aquest cas la segona, escollida pel 33% dels partidaris de la independència, mentre que el 21% d'aquests usa arguments polítics. Al seu torn, el 41% dels que votarien que no ho farien amb arguments econòmics, perquè temen que "una Catalunya independent aniria pitjor econòmicament", un 31% per raons identitàries i un 25% per raons polítiques.
L'enquesta s'ha elaborat sobre una mostra de 675 persones residents a Catalunya amb nacionalitat espanyola. Les entrevistes es van fer de forma presencial, cosa que dota de més qualitat la mostra i atorga més fiabilitat al sondeig.