El Govern elimina les subvencions als mitjans de comunicació llevat de les que fomenten el català
El total dels ajuts es reduirïa a la meitat i l'estalvi se situaria al voltant dels cinc milions d'euros respecte el pressupost del 2012
BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat ha decidit suprimir les subvencions als mitjans de comunicació, llevat dels ajuts previstos per al foment del català. En la seva compareixença en comissió al Parlament, Homs ha explicat que, per les restriccions pressupostàries, el Govern es torna veure obligat a retallar la despesa en aquest sector i, en aquest cas, pensa prioritzar que l'espai comunicatiu en català no es posi "en perill". "Els temps ens obliguen a escollir, i escollim el català", ha sentenciat Homs, que ha reconegut que es tracta d'una decisió "sense precedents".
Els ajuts de la Generalitat es divideixen en dos grans paquets. D'una banda, existeix una línia de subvencions estructurals vinculades exclusivament a l'ús del català, com a política de foment de la llengua, que s'atorguen proporcionalment d'acord amb uns criteris preestablerts de difusió, formats i abast del mitjà. L'any 2012 es van concedir prop de cinc milions per aquest concepte, una xifra que el Govern pretén mantenir. D'altra banda, fins ara s'atorgaven també subvencions per a projectes concrets en el món periodístic, a les quals podien optar tots els mitjans a Catalunya que presentessin la seva pròpia proposta d'ampliació, reconversió, digitalització o altres projectes. Els prop de cinc milions d'euros concedits l'any passat per aquest concepte són els que ara es suprimiran, segons han detallat fonts del departament de la Presidència.
Homs ha detallat que el 2010 el conjunt de les subvencions a mitjans s'enfilava fins a més de 19 milions d'euros, una xifra que es va veure reduïda fins als sis milions en els pressupostos del 2011, els primers comptes d'austeritat aprovats pel Govern d'Artur Mas. El 2012, van ascendir en conjunt fins gairebé als 9,4 milions d'euros, i ara, d'acord amb l'anunci d'avui del conseller Homs, la quantitat quedaria reduïda a prop de la meitat.
Pel que fa a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que inclou TV3 i Catalunya Ràdio, Homs ha assegurat que per al Govern representa una "prioritat de primer nivell". La voluntat és que TV3 i Catalunya Ràdio, "malgrat les dificultats pressupostàries, continuïn sent la joia de la corona". A l'espera que es signi el nou contracte programa de la CCMA, Homs ha garantit que "l'esforç que farà el Govern continuarà sent molt rellevant", tot i que caldrà seguir fent "sacrificis".
Recels des de l'oposició
Per part de l'oposició, el portaveu del grup del PP, Enric Millo, ha denunciat que fins ara el Govern ja només donava suport als mitjans en català. Millo, molt crític amb Homs –a qui ha qualificat de "conseller de la Propaganda" i d'"ideòleg" que condueix el Govern cap a un "estepitós fracàs" en el camí cap a la "ruptura" amb Espanya–, ha acusat CiU d'"utilizar els mitjans de comunicació per difondre el seu objectiu partidista". El socialista Jaume Collboni ha reclamat uns "mitjans al servei de tots, no només d'una causa". De la seva banda, des d'ERC, Marta Rovira ha demanat al Govern que garanteixi en tot moment la "pluralitat" comunicativa.