PROCÉS SOBIRANISTA

El fracàs del concurs per les urnes força el Govern a buscar alternatives

Puigdemont garanteix en una cimera amb JxSí, la CUP i les entitats que solucionarà aviat l’entrebanc

Junqueras i Puigdemont ahir al consell executiu.
Gerard Pruna / Núria Orriols
28/06/2017
4 min

BarcelonaA 95 dies per al referèndum, al Govern si li acumulen els problemes. Si fa una setmana afloraven els dubtes sobre si l’1 d’octubre serà possible garantir el vot dels catalans a l’exterior, ahir l’executiu va topar amb un nou maldecap arran del concurs per homologar les empreses que havien de fabricar les urnes. La falta de garanties sobre la viabilitat de les dues companyies que hi aspiraven va obligar el Govern a deixar desert el concurs i buscar alternatives. Un entrebanc que ahir Carles Puigdemont i Oriol Junqueras van intentar minimitzar amb una cimera en què van comprometre’s amb JxSí, la CUP i les entitats a trobar solucions aviat. Puigdemont també va voler enviar un missatge de tranquil·litat a través de Facebook: “No patiu. L’1-O hi haurà urnes”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El temps corre en contra del Govern, perquè dimarts vol presentar en un acte al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) bona part dels preparatius per al referèndum i quines garanties tindrà la votació. Aleshores l’executiu ha de tenir els deures fets pel que fa a qüestions com, entre d’altres, com es durà a terme la compra d’urnes, com s’assegurarà el vot dels catalans a l’exterior, quin paper tindran els ajuntaments i quina serà la cobertura legal del referèndum.

Escudant-se precisament en la idea que el Govern ja donarà detalls el dia 4, la consellera de la Presidència, Neus Munté, va evitar ahir avançar amb quines alternatives treballa el Govern ara i es va limitar a subratllar que l’executiu manté “intacta” la seva voluntat de disposar d’urnes pròpies per fer el referèndum. Tot apunta, però, que s’optarà per un procediment negociat que permeti, sense un nou concurs, buscar empreses diferents de les dues que s’havien presentat inicialment a la licitació, Plastic Express i la UTE formada per Espal World i Suministros Integrales Futbida. Fonts governamentals van explicar ahir que en el cas de Plastic Express la taula de contractació va considerar que s’havia retirat de l’oferta perquè no va presentar la documentació requerida, mentre que la UTE no acreditava prou solvència econòmica i financera.

Munté va recalcar ahir que la resolució fallida del concurs responia a motius econòmics i que és un fet habitual en aquest tipus de procediments. Tot i que sobre la impossibilitat de la Generalitat de tancar amb èxit el concurs planava també l’ombra de les pressions que l’Estat ha començat a exercir contra les empreses subministradores, la consellera va evitar atribuir la falta d’ofertes a aquest fet. Això sí, va reclamar al govern espanyol que abandoni les “amenaces”. La Moncloa, per la seva banda, va saludar el fracàs del concurs com un èxit de la seva pressió.

Per començar a explorar les alternatives i el calendari a partir d’ara, Puigdemont i Junqueras van asseure’s a la tarda amb els grups parlamentaris independentistes i les entitats. Minuts després de les cinc, representants de Junts pel Sí, la CUP, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els presidents de les entitats sobiranistes iniciaven una cimera a la Casa dels Canonges, avançada per l’ARA, per abordar el referèndum. Hi er en presents el president i la portaveu de la coalició independentista, Jordi Turull i Marta Rovira; els diputats de la CUP Anna Gabriel, Benet Salellas i Albert Botran, i els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Segons fonts coneixedores, la trobada -que desconeixien la direcció del PDECat i part de la cúpula d’ERC- s’emmarca en les reunions informals que partits i entitats fan “ordinàriament” cada quinze dies o mensualment. Ara bé, tot i ser habitual, la qüestió de les urnes va centrar la cimera. Els actors sobiranistes van reclamar explicacions a l’executiu, sobretot la CUP, que no va obtenir la resposta desitjada: el Govern es va limitar a assegurar que hi haurà urnes i que es trobarà una solució. “Hi ha mecanismes de contractació possibles i s’activaran”, afirmava ahir una font coneixedora de la trobada. Malgrat això, cap dels consultats garantia que el 4 de juliol hi hagués una solució.

“Perplexitat” a la CUP

Les explicacions de l’executiu no van satisfer els cupaires, que mantenien que el Govern no havia concretat la solució ni havia donat cap explicació afegida al que ja havia dit al migdia en públic. Abans de la cimera, de fet, la diputada Mireia Boya va mostrar la seva “perplexitat” davant la falta de solvència de les empreses que s’havien presentat al concurs. “S’han exposat els problemes, però no s’han donat solucions”, va criticar sobre la roda de prems a de Neus Munté. “Prou d’actuar de manera pusil·lànime i de buscar subterfugis. El Govern té el compromís de posar les urnes l’1-O. Aquesta és la seva feina”, va afegir. La reunió no va calmar els ànims. “Seguim tan perplexos com quan hem entrat”, van manifestar fonts de la CUP.

Els anticapitalistes van exposar a la trobada les crítiques per la falta d’interlocució amb el Govern sobre els preparatius del referèndum. Tot i ser presents a la cimera, els cupaires mantenen que no participen directament en les decisions sobre l’1-O. Boya va assegurar que no havien rebut cap trucada sobre els problemes en el concurs de les urnes.

Més enllà d’empènyer el Govern a buscar alternatives, el fet que el concurs hagi quedat desert planteja incògnites també sobre la querella que la fiscalia ha presentat contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs -que no era present a la cimera perquè està de viatge oficial al Vaticà i Israel-, i el secretari general en el moment de la licitació, Francesc Esteve, per delictes de desobediència, prevaricació i malversació. Munté va aprofitar l’avinentesa per reclamar al ministeri públic que retirés “de manera immediata aquesta querella, que no té cap sentit”. A més, la portaveu va apuntar que el fet que el concurs no doni fruits demostra encara més que la fiscalia es va precipitar.

“Fixi’s si és preventiva que estem ara parlant que aquest procediment, que havia aixecat totes les alarmes, no continua endavant per una qüestió de garanties”, va subratllar Munté després del consell executiu. Quan falten poc més de tres mesos per al referèndum, la Generalitat té una querella i cap urna.

stats