“Si tallen l’aixeta, ells s’embussen”: la reacció del Govern a l'amenaça de retirar el FLA
L'executiu català qualifica de "propaganda" l'anunci per part del govern espanyol, que condicionarà els pagaments del FLA al fet que la Generalitat no gasti diners per a l'1-O
BarcelonaL'anunci del govern espanyol, fet aquest divendres, que controlarà encara més les finances de la Generalitat i que tallarà l'aixeta del finançament si el Govern incorre en despeses per organitzar el referèndum ha provocat estupefacció a Catalunya. No només les forces sobiranistes, sinó fins i tot les formacions unionistes, han mostrat, tot i que amb diferències, el seu desacord amb la mesura.
El Govern: "Propaganda i campanya de la por"
El secretari d’Economia, Pere Aragonès, ha sigut l’encarregat de reaccionar en nom del Govern. Per a Aragonès, l’Estat està fent “propaganda” i intenta “estendre la campanya de la por” amb aquesta mesura. El secretari d’Economia ha acusat el govern espanyol d’estar “amenaçant els proveïdors, els funcionaris i els serveis públics” perquè els catalans “van votar un govern diferent del que ells volien” i està “compromès amb el referèndum” de l’1 d’octubre. Aragonès, però, està segur que l’executiu que lidera Mariano Rajoy no posarà en perill els pagaments als proveïdors provinents del FLA perquè creu que “si tallen l’aixeta a Catalunya ells s’embussen”.
Sobre si Catalunya perdria el FLA, Aragonès ha afirmat: "Els impagaments de la Generalitat de Catalunya afecten l'estat espanyol perquè és l'últim responsable. És qui recapta els impostos que paguem. No poden tallar l'aixeta a Catalunya perquè els afecta directament. La lectura dels mercats financers seria que l'Estat ha deixat d'exercir la seva responsabilitat", ha aprofundit, i ha afegit que el Govern no té encara el text de l'acord perquè el govern central no l'hi ha notificat. Per això, ha lamentat la "campanya propagandística de la por" de l'Estat: "Hi ha una clara discriminació ideològica. Es certifica que és fals que tots els espanyols són iguals. N'hi ha que no ho som, d'iguals, que se'ns tracta diferent perquè votem diferent d'ells, i quan volem tornar a votar se'ns amenaça de col·lapsar els nostres serveis públics".
PSC: "No són maneres"
Des del PSC, la diputada Alícia Romero ha dit que el seu grup espera que "l'amenaça de l'Estat quedi en res", tot i que ha afegit que també reclamen que el Govern no posi les institucions "fora de la llei" i compleixi amb els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries i amb les resolucions del Tribunal Constitucional. Romero ha assegurat que el PSC "no pateix" perquè el TC ja va suspendre les partides del referèndum i el CGE ha dit que el Govern no té competències per dur a terme la votació prevista per a l'1-O. "No hi hauria d'haver cap element per pensar que això passarà i que el Govern es gastarà un euro", ha dit la diputada socialista. Romero ha criticat que el govern espanyol hagi anunciat les seves intencions a través d'una roda de premsa i ha apuntat que això "no són maneres" d'informar la Generalitat. "Hi hauria d'haver una certa confiança institucional i una cordialitat que no ens portés a això", ha sentenciat Romero, que ha constatat que l'Estat té "un punt d'amenaça i coacció que no hauria d'existir". Així mateix, la diputada del PSC ha afegit que les relacions entre Barcelona i Madrid tampoc poden ser gaire bones "quan una part diu que se n'anirà unilateralment i que no farà cas dels avisos del TC ni del CGE". "L'escalada de l'enfrontament no és bona per a ningú, ni per a Catalunya, ni per a Espanya ni per als ciutadans", ha conclòs Romero.
Ciutadans: "El FLA no pot ser una condició política"
El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que "no està d'acord" que el govern espanyol condicioni "els diners per millorar la vida de tots els catalans" a les actuacions de la Generalitat sobre el referèndum que pretenen convocar l'1 d'octubre. Tot i que Ciutadans insisteix que els diners dels catalans "s'han d'aplicar a allò que importa a la ciutadania i no al referèndum", ha rebutjat que Madrid faci servir aquests recursos com a "condicionament polític davant el que pugui realitzar el Govern català".
PDECat: "Campanya pel 'sí'"
"Sembla que s'han posat a fer la campanya pel 'sí'". La frase, irònica, l'ha piulat a Twitter la coordinara general del Partit Demòcrata, que ha situat l'amenaça del govern espanyol en una seqüència que es va iniciar amb les accions impulsades pel Tribunal de Comptes per fer pagar als condemnats pel 9-N les despeses de la consulta i va continuar amb la irrupció, aquest dijous, d'agents de la Guàrdia Civil a diferents institucions del país, començant pel Parlament i el mateix Palau de la Generalitat. També a Twitter, el portaveu demòcrata al Congrés de Diputats, Carles Campuzano, ha afirmat que "vincular el referèndum i el FLA és un exercici de sectarisme deslleial amb tots els catalans sense distinció d'ideologies".
CUP: "El deute condiciona les polítiques"
"L'Estat aprofundeix la intervenció econòmica", ha piulat a Twitter la diputada Eulàlia Reguant, en una resposta en què afirma, taxativa: "Un exemple de com el deute condiciona les polítiques. Qui presta ho decideix tot".
Òmnium
També des de la societat civil s'ha reaccionat a l'amenaça de la Moncloa. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha sigut breu però clar: "No acceptarem cap xantatge a la democràcia. Cap ni un".