El fiscal protegeix De la Rosa, font clau de l’operació Catalunya
MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha blindat el financer, exconvicte i informant de la policia Javier de la Rosa, fent cas omís de les conclusions d’un informe de l’Agència Tributària segons el qual hauria comès un delicte fiscal en l’operació de compravenda de 1.152 oficines del Banco Santander el 2007, amb els seus fills Javier i Gabriela. La Fiscalia només imputa els fills i deixa el pare fora del cas. La decisió ara serà del jutge José de la Mata, ja que Santiago Pedraz s’ha inhibit a favor seu en la investigació del cas.
De la Rosa és una font policial bàsica en l’operació Catalunya, que busca draps bruts en actors clau del sobiranisme per acabar amb el procés. El seu paper va ser especialment actiu en la persecució de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i el va portar a la seva confessió de frau fiscal.
La història de com el fiscal José Grinda ha acabat protegint una de les fonts dels policies contra el sobiranisme català és rocambolesca, i en el negoci també s’hi barreja un dels fills de Jordi Pujol, Oleguer.
Oficines bancàries
Entre el 2007 i el 2008 un fons d’inversió -Samos- va comprar al Banco Santander una xarxa d’oficines per valor de 2.000 milions d’euros, per llogar-les al mateix banc posteriorment. En aquesta operació hi van intervenir Oleguer Pujol i Lluís Iglesias -socis i representants de l’empresa Drago Capital-, els De la Rosa -a través de l’empresa panamenya Barcem Limited- i dos intermediaris més, els germans José Luis i José María Villalonga. Les comissions de l’operació van pujar a 10 milions d’euros, dels quals cinc van anar a la butxaca de Pujol i Iglesias, i els altres cinc per a De la Rosa i els germans Villalonga.
Un informe de l’organització nacional de la investigació del frau (ONIF), de l’Agència Tributària, amb data de l’1 de juliol, assenyala que “l’obtenció de la comissió i, per tant, de la renda correspon a les persones que van participar en l’operació”, és a dir, Javier de la Rosa i els seus fills (892.753,83 euros cada un). Aquest escrit de l’ONIF es basa en un informe previ de la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF). I afegeix que, en el cas de Javier de la Rosa, “la quota que va deixar d’ingressar puja a 375.764,54 euros”.
El jutge Pedraz va traslladar aquest escrit a la Fiscalia Anticorrupció perquè presentés el seu informe. El fiscal Grinda ja s’havia pronunciat el 27 de juny sobre les imputacions. En l’informe del fiscal demanava, en el punt número quatre, la imputació dels fills. En un nou informe amb data 19 d’agost, amb l’escrit de l’Agència Tributària a la vista, Grinda repassa les operacions i insisteix en la imputació de De la Rosa fill, a qui atribueix el delicte de blanqueig de capitals, però tampoc fa cap referència al seu pare.
Al juliol l’advocada de l’administració de justícia del jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, que gestiona les peces de responsabilitat civil d’anteriors delictes de De la Rosa pare, en assabentar-se pels mitjans de comunicació que havia cobrat comissions en l’operació del Santander, va enviar un escrit al jutge Pedraz. L’advocada li recordava que el financer convicte deu encara pels delictes comesos 100 milions d’euros rodons. També li preguntava “si aquest jutjat està investigant el cobrament, per part de De la Rosa, algun tipus de comissió, per poder demanar alguna mesura que assegurés el pagament de la responsabilitat civil”. El jutge Pedraz li va respondre d’ofici el 15 de setembre passat: “Javier de la Rosa Martí no figura com a investigat en el present procediment”, tot i que l’advocada preguntava si s’estava investigant el cobrament de comissions, no si De la Rosa tenia l’estatus d’investigat.
L’operació de compravenda s’ha arxivat perquè no té, segons el jutge Pedraz, caràcter il·lícit, però el fiscal Grinda ha demanat investigar Oleguer Pujol pel presumpte origen il·legal dels diners invertits a Drago Capital, procedent dels comptes de la família Pujol AndBank, a Andorra, i ha sol·licitat les imputacions dels fills de De la Rosa, però deixant el financer exconvicte blindat.
Actuacions controvertides
L’Estat va confiar en De la Rosa com a confident tot i els seus múltiples escàndols. La decisió del fiscal és només una de les polèmiques actuacions del cos judicial que eviten entrar en l’operació Catalunya. La Fiscalia del Tribunal Suprem va decidir al juliol no investigar les converses entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, per trobar escàndols que involucressin polítics independentistes. El ministre mateix instava De Alfonso a denunciar casos que el ministeri s’encarregaria “d’afinar”.
La Fiscalia del Tribunal Suprem, davant la denúncia d’ERC, va concloure que no hi havia prou proves per iniciar una investigació penal. Sobre el cas pesa una segona querella, presentada pel Partit Demòcrata Català i Xavier Trias. Precisament aquest cap de setmana el diari Ahora Semanal revelava que Interior havia pagat 1,5 milions d’euros per informació relativa a comptes a Suïssa de l’exalcalde de Barcelona que van resultar ser falsos. La relació de confident de De la Rosa amb Interior i l’operació Catalunya comença amb una denúncia similar: assegurant davant la UDEF que Pujol tenia comptes a Suïssa.
El Congrés obrirà una comissió d’investigació pel cas Fernández Díaz
El ple del Congrés té previst donar llum verda la setmana que ve a la creació d’una comissió d’investigació sobre l’ús per part del ministeri de l’Interior d’efectius, mitjans i recursos de les forces i cossos de seguretat de l’Estat per investigar polítics independentistes. El PSOE ha aconseguit col·locar a l’agenda del ple de dimarts que ve la votació perquè la comissió tiri endavant, segons fonts del partit, a l’espera que la junta de portaveus confirmi avui el calendari. La proposta és una iniciativa socialista a la qual es podrien sumar tant ERC com el PDC, que també van demanar una comissió d’investigació per la conversa del ministre amb Daniel de Alfonso, l’exdirector de l’Oficina Antifrau.