El fiscal Grinda es prepara per a la declaració de Gordó de dilluns
MadridEl requeriment de dades dels ordinadors de Germà Gordó, enviat ahir a través de la Guàrdia Civil i de la Fiscalia Anticorrupció per l’instructor del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Carlos Ramos, al Palau de la Generalitat i al Parlament, precedeix a la declaració del diputat i exconseller de Justícia en qualitat de investigat, citat dilluns que ve, dia 24 de juliol. Es tracta del cas de les comissions del 3%, presumptament ingressades per l’antiga CDC a canvi d’adjudicacions d’obres i de donacions suposadament camuflades a fundacions de l’esmentat partit, investigació que segueix el jutge del Vendrell, Josep Bosch Mitjavila.
En l’operació hi ha participat per la Fiscalia Anticorrupció el fiscal José Grinda. Tant Grinda com el seu company Fernando Bermejo són els fiscals que han impulsat les indagacions del 3% i els que ha nproposat al jutge Bosch investigar a Gordó en els últims mesos de 2016.En ser aforat, el jutge ha enviat dues exposicions raonades al TSJC perquè actués contra el diputat del Parlament. La primera, al començament d’any, va ser rebutjada, amb l’observació del TSJC que no s’havia sol·licitat com a indici de prova l’agenda de Gordó. La segona, en canvi, després de sol·licitar aquesta agenda i obtenir com a resposta que el llavors conseller de Justícia no posseïa agenda, va ser admesa.
L’instructor d’aquesta investigació és l’ex fiscal i jutge del TSJC Carlos Ramos i ha citat a Gordó per al dilluns 24 al TSJC. L’operació portada a terme ahir va ser sol·licitada el dimecres passat, dia 19 de juliol, per la Guàrdia Civil al TSJC: es tracta d’un requeriment d’informació del Palau de la Generalitat i al Parlament en relació a Gordó i una ordre d’entrada i registre al CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació).
Fonts de la investigació van assenyalar ahir que el conseller de la Presidència Jordi Turull va encomanar al seu cap de gabinet rebre a la Guàrdia Civil i al fiscal Grinda i que “la col·laboració va ser total”, tant a la Generalitat com al Parlament. Normalment, en aquest tipus de requeriments, si hi ha algun indici de resistència - com va passar a la seu del Partit Popular el 19 de desembre de 2013 al presentar-se una comissió judicial enviada pel jutge Pablo Ruz, instructor del cas Papers de Bárcenas- s’adverteix que pot convertir-se en ordre d’entrada i registre si no es col·labora. “No ha fet falta ni dir-ho”, va dir la font consultada a ARA.
El fet que Grinda hagi representat a la Fiscalia Anticorrupció -el fiscal Fernando Bermejo està de baixa- vol dir que la decisió de l’anterior fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, d’apartar als dos fiscals del 3% ha estat revocada. Moix va signar el 18 d’abril passat un decret pel qual els apartava ocultant les raons i emparant-se en motius “territorials i funcionals”. El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va donar suport a Moix, però va ajornar l’execució del decret fins que es dilucidés si el cas del 3% passarà a ser competència de l’Audiència Nacional.
Amb tot, la caiguda de Moix i la investigació del TSJC sobre la presumpta participació de l’exconseller de Justícia va deixar el tema dels fiscals del 3% a l’aire. El nou fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha ratificat a Grinda i Bermejo com els fiscals del 3%. Serà Grinda qui participarà el proper dilluns 24 de juliol en la declaració de l’ara diputat no adscrit del Parlament en el TSJC.