El 42% dels espanyols, a favor d'un referèndum a Catalunya
Politòleg de la UBQuan Podem va decidir clarificar la seva aposta pel referèndum sobre la independència a Catalunya i abandonar les ambigüitats que havia intentat mantenir fins al moment, moltes veus van pronosticar que això tindria un gran cost electoral. Però no sembla que fos el cas. No sabem què hauria passat amb Podem si hagués decidit no fer aquesta aposta, però el que sí que sabem és que posar el referèndum sobre la taula no va ser un obstacle per a la seva remuntada electoral a la majoria dels territoris de l’Estat.
Possiblement això s’explica perquè l’opinió pública espanyola no és tan monolítica sobre la qüestió com podríem pensar veient la posició gairebé unànime dels grans mitjans i la majoria de les elits polítiques espanyoles. Fins a l’últim gir de Podem, probablement condicionat per la seva necessitat d’aliances a Catalunya, la qüestió del referèndum era pràcticament un anatema en l’àmbit político-mediàtic espanyol. I tanmateix, quan es pregunta obertament i amb claredat -cosa que, per cert, no s’acostuma a fer-, la resposta de l’opinió pública espanyola mostra una gran diversitat. Preguntats immediatament abans del 20-D, gairebé el 43% dels enquestats al conjunt de l’Estat expressaven suport a la celebració d’un referèndum sobre la independència a Catalunya (en aquesta enquesta).
Entre els enquestats catalans el suport arribava al 80% i, si els excloem, a la resta de l’Estat el suport baixa fins al 38%. En tot cas, una xifra significativa i, per cert, semblant a les que havíem conegut temps enrere en les poques ocasions que alguna enquesta ho havia preguntat directament.
Els socialistes, els més dividits
Per descomptat, el suport no és homogeni: entre els votants del PP hi ha quasi unanimitat en el rebuig al referèndum. Aquesta postura és també hegemònica en l’electorat de C’s. A l’altre extrem hi ha els votants d’IU i, sobretot, de Podem, que donen suport molt majoritàriament a la celebració d’una consulta.
Enmig hi ha, com sol passar, els socialistes. El PSOE té l’electorat més dividit sobre aquesta qüestió: el rebuig al referèndum és majoritari, però hi ha un 37% dels seus votants que veurien amb bons ulls que els catalans poguessin votar sobre la independència. No és una xifra gens menyspreable, atesa la posició contrària -aquesta sí, unànime- dels dirigents del partit.
La qüestió del referèndum no és l’única ni possiblement la principal línia de fractura entre socialistes i Podem. Però també hi és, i és significativa. Molta gent pensava que això tindria més costos per a la formació de Pablo Iglesias, que va fer una aposta arriscada. Però, de fet, segons el que apunten les dades, qui pot patir més és un ja malmès partit socialista. Mentre que els votants de Podem s’han alineat massivament amb la posició del seu partit, els socialistes no acaben d’encaixar.
Diversitat territorial
La distribució territorial del suport al referèndum tampoc és, lògicament, homogènia. A banda de Catalunya i el País Basc, a la resta de l’Estat el rebuig és majoritari. Però hi ha diferències: al País Valencià l’opinió està relativament equilibrada, mentre que a Madrid guanya clarament el rebuig i a Andalusia aquest és del tot hegemònic, i s’apropa al 70%. Veient aquesta distribució d’opinions, doncs, s’entenen molt millor les posicions dels líders polítics dels diversos territoris de l’Estat. No és per casualitat que Susana Díaz encapçali les posicions més intransigents dins del socialisme espanyol.
En tot cas, el que diuen aquestes dades és que possiblement les elits espanyoles segueixen sent molt majoritàriament més nacionalistes que la ciutadania. I que en l’opinió pública espanyola hi ha un rebuig majoritari a la idea del referèndum però molta més diversitat de la que ensenyen les seves televisions. L’emergència de Podem no serà suficient per esquerdar el mur que la dreta espanyola, el PSOE i els principals poders de l’Estat han aixecat davant la reivindicació catalana. Però, si més no, sí que posa sobre la taula un debat que a Espanya havia quedat ofegat pel tancament nacionalista que no concep de cap manera que es qüestioni la sobirania espanyola, única i indivisible. Si el sobiranisme català juga amb habilitat la partida de l’opinió pública espanyola, això pot fer que s’entenguin millor els seus plantejaments i els següents passos, dins i fora de Catalunya i l’Estat.
Font i fitxa tècnica de l'enquesta:
Acceso Election Talks. Enquesta mixta online (menors de 55 anys) i telefònica (majors de 55). Treball de camp realitzat entre el 5 i el 9 de desembre del 2015.
N=916 entrevistes que, en cas de mostreig aleatori, representaria un marge d’error de +/- 3,24% sota supòsit de màxima indeterminació i per a un nivell de confiança del 95%.
Mostreig estratificat per comunitats autònomes i mida d’hàbitat, amb quotes creuades de sexe i edat.
Dades corregides per edat i record de vot (postestratificació).