El cost de cada escó de les eleccions 27-S: 41.000 euros els de la CUP i 172.000 els del PP
L'informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya respecte a les últimes eleccions al Parlament afirma que cap partit va superar el límit de despesa, però tots van incomplir algun article menor de les lleis electorals
BarcelonaQuè li va costar a cada partit cada escó aconseguit a les eleccions del 27-S? Tenint en compte el que es va gastar cada formació en aquells comicis –segons l'informe de la Sindicatura de Comptes fet públic avui–, aquest és el preu de cada diputat:
- JxSí: 62 - 60.180 euros / escó
- C's: 25 - 65.000 euros / escó
- PSC: 16 - 125.000 euros / escó
- CSQP: 11 - 94.000 euros / escó
- PP: 11 - 172.500 euros / escó
- CUP: 10 - 41.400 euros / escó
Cal tenir en compte que, si en total els partits es van gastar quasi 11 milions d'euros per a la campanya del 27-S, la mitjana del cost de cada escó és de 81.000 euros.
Aquest és el quadre de l'evolució de les despeses de cada partit en les últimes quatre eleccions al Parlament de Catalunya:
I aquest és el desglossat de les despeses, i el seu origen, de cada formació:
La conclusió més important de l'informe de la Sindicatura de Comptes és que cap partit ha superat el límit de despesa permès tret de Junts pel Sí, que l'ha superat en un 0,40%, cosa que no està considerada com a infracció. Fins a un 1% es pot superar el límit. L'informe, però, fa algunes precisions:
- El PSC ha pagat en efectiu 3.576 euros, cosa que incompleix la Loreg (Llei Orgànica de Règim Electoral General).
- El PSC es va gastar 7.233 euros, i CSQP 24.511, de la seva tresoreria ordinària i del compte electoral.
- El PSC ha registrat factures on falta el detall dels preus unitaris dels serveis facturats.
- JxSí, PSC, PP i CUP no publiquen a les seves webs les instruccions internes en matèria de contractació per garantir els principis de publicitat i concurrència.
- C's, PSC, CSQP, PP i CUP concentren entre un 31% i un 44% de la despesa electoral en un sol proveïdor.
- La Sindicatura recomana que la llei de finançament de partits reguli les noves formes de finançament com els microcrèdits via 'crowdfunding', que la Loreg no té preveu.
- La Sindicatura demana que es reguli millor la publicitat dels partits als diaris digitals i xarxes socials.
- Tots els partits s'han gastat diners durant la campanya que la Sindicatura considera no subvencionables: perquè no s'han considerat necessaris per a la campanya, perquè s'han fet fora del període electoral i perquè no els han justificat correctament.