ERC i JxCat aprofundeixen en els òrgans de coordinació

Els partits mantenen des de dilluns reunions diàries i demà dijous es tornaran a trobar

4 min
El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i el coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès.

BarcelonaLes reunions sobre la investidura continuen avançant, però encara sense entrar en l'estructura de govern ni el repartiment de conselleries. Aquest dimecres Esquerra i Junts per Catalunya han mantingut una reunió telemàtica per continuar negociant l'acord global de legislatura, que passa per trobar una estratègia compartida en l'àmbit del Procés, un programa de govern comú i els mecanismes de coordinació de la coalició. Segons fonts coneixedores de la trobada, en aquesta reunió s'ha aprofundit en aquest últim capítol, que, tal com va avançar l'ARA, tracta de blindar el Govern a través de diverses comissions de seguiment per evitar les crisis de l'anterior legislatura. Junts ha fet el retorn a la proposta d'Esquerra i ara els republicans valoraran els canvis, però no es preveuen dificultats a l'hora de tancar aquesta part de l'acord.

Els dos partits mantenen la voluntat d'eludir les situacions de tensió dels últims tres anys, en què els mecanismes de coordinació no van funcionar. Normalment se solien trobar comitives de Junts i ERC els dilluns en què s'abordaven, amb representants del Govern i del Parlament, les qüestions més candents. Ara la proposta que hi ha sobre la taula és formalitzar-ho en diferents comissions i, fins i tot, establir una trobada periòdica entre tots els consellers cada sis mesos per posar nota a l'evolució del pacte. En total tres comitès: un que integrés membres del Parlament; un altre amb representants de la cambra i del Govern, i un tercer de direcció que només es trobés de manera excepcional per resoldre situacions de crisi.

El líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, i el d'ERC, Sergi Sabrià, en una imatge d'arxiu.

Pel que fa a la resta de qüestions, continuen en el mateix punt. Els republicans encara no han fet retorn de les propostes del programa de govern que els ha remès Junts –un cop fet això crearan grups de treball específics de programa– i les divergències es mantenen en l'àmbit del Procés. En el document que ERC va entregar a Junts es comprometia a "descongelar" la seva presència en el Consell per la República i a contribuir en la seva reformulació, però proposava crear un espai de coordinació estratègica transitori mentre això no es produís. JxCat ja ha dit per activa i per passiva que l'òrgan que coordini el Procés s'ha de situar en el CxR i no estan d'acord en impulsar paral·lelament altres ens, tampoc de manera provisional.

Un altre punt de fricció és què ha d'estar a l'abast d'aquesta direcció estratègica del Procés: els republicans avalen la "unitat" al Congrés de Diputats, al Parlament i a l'Eurocambra en allò que tingui a veure amb l'eix nacional, però des de Junts volen que es "concreti" què significa això. Per a ERC, han de quedar fora de la decisió conjunta els elements sectorials i els del dia a dia, però des de Junts creuen que hi pot haver qüestions sectorials que esdevinguin importants en termes de Procés. Al seu parer, el que defensi la Generalitat –en termes de competències i de posicionaments polítics– també s'ha de traslladar en unitat de vot dels grups independentistes de la cambra espanyola. Un dels exemples, al seu parer, serien els pressupostos de l'Estat o l'estat d'alarma, en què fins ara han votat diferent: ERC ho ha avalat amb el govern del PSOE i Podem; i JxCat ho ha rebutjat.

Laura Borràs (JxCat) i Pere Aragonès (ERC) el dia que Torra va anar al Suprem.

Trobada curta

La setmana ha sigut prolífica pel que fa a les reunions entre els dos equips negociadors. La dada és rellevant tenint en compte els alts i baixos que ha patit el ritme de les converses. Així, hi ha hagut una trobada cada dia i aquest dijous se'n preveu una quarta, coincideixen fonts de les dues parts. La reunió de dilluns, celebrada després que els dos partits es dediquessin retrets públics sobre la negociació, va servir per constatar que l'acord no arribarà de manera immediata i que encara queden serrells per tancar en la qüestió programàtica, mentre que en la de dimarts, per avançar en aquesta qüestió, es va preveure la creació de grups de treball específics de negociació sectorial.

Aquest dimecres la trobada ha sigut per via telemàtica però alguns protagonistes s'han connectat des del Parlament i s’han deixat veure pels passadissos. "Seguim avançant", assegurava un d'ells, però encara sense acords tangibles a la vista. Quan hi siguin, apunta un altre, és quan s'entrarà a fons en l'estructura de govern i en el repartiment de carteres. En tot cas, la trobada d'aquest dimecres ha sigut "curta" –aproximadament una hora–, ja que alguns dels negociadors havien d'assistir a l’acte de presentació del llibre de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Durin més o menys temps, els contactes seguiran en els pròxims dies. ERC reclama una investidura entre el 23 d’abril i l’1 de maig, però ara mateix l’única data segura que hi ha sobre la taula és que el 26 de maig és l’últim dia per tancar un pacte.

stats