Puigdemont critica el judici a Mas, Ortega i Rigau: "És una raresa democràtica"
El president de la Generalitat avisa que si hi ha inhabilitacions "hi haurà resposta" i defensa l'actuació del govern de Badalona
Barcelona"És una decisió errònia i una raresa democràtica". Aquesta és la resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de confirmar que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau hauran de seure al banc dels acusats.
En una entrevista a TVE, ha afirmat que "és una mala decisió, no imputable a la justícia sinó als que van decidir que haguessin de respondre als jutjats per haver escoltat la gent i posar les urnes". A més, ha avisat que, si finalment el judici acaba amb la inhabilitació dels tres excàrrecs del Govern, "hi haurà resposta".
Preguntat, a més, per si es veu assegut ell a la banqueta dels acusats pel referèndum que està impulsant, Puigdemont ha respost que no, tot i que amb ironia ha afegit que "fa un any tampoc pensava que seria president de la Generalitat".
Sense sortir de l'àmbit judicial, el president de la Generalitat també ha defensat el govern municipal de Badalona. Tot i admetre que ell no estriparia els papers, ha defensat la capacitat de la política de fer "gestos simbòlics", i ha apuntat que frega el ridícul investigar si obrir l'Ajuntament per oferir serveis als ciutadans és desobediència.
"Si la gent participa, el referèndum és vàlid"
D'altra banda, el president ha volgut deixar clar que el referèndum que vol impulsar per al setembre del 2017 tindrà "validesa i serà vinculant". "Que fa vinculant el referèndum? La participació. Si en aquets país hi ha una mobilització gran, aquell referèndum és vàlid? No hi haurà cap dubte i el món no tindrà cap dubte. La força de la gent és la que canvia les coses", ha dit, tot afegint que "si la gent participa, emet un missatge clar, allò és vàlid i ens vincula".
Així doncs, el president confia poder fer que molts catalans participin al referèndum. I en aquest sentit, no ha volgut donar xifres més concretes però ha afirmat que "ningú podria discutir" la validesa si vota "el 50%" del cens. "Tots podem entendre que una participació molt baixa no ens legitima a res. Si, per exemple, fem una consulta sobre la unitat d'Espanya i participa un 20%, no legitima res. Ens hem de comprometre a una participació que sigui un mirall per dir que això és el que pensa la gent", ha dit, tot negant-se a concretar més amb l'esperança encara de poder pactar això amb l'Estat.
Impost a les rendes altes
Pel que fa als pressupostos, ha defensat que hi ha "poc marge" i que "no és el moment d'apujar impostos perquè les rendes baixes i mitjanes ja paguen prou". Tot i obrir la posta a que amb l'eliminació de l'impost de Patrimoni per part de l'Estat s'obre una possibilitat perquè la Generalitat gravi per aquí, ha demanat centrar-se més en "la lluita contra el frau fiscal". "Tocar mig punt d'IRPF no resol res", ha avisat.