El director d'Antifrau, sobre Rivera: "Em va dir que em donarien suport, però que jo els hauria de donar alguna cosa"
Daniel de Alfonso respon a la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que la seva funció és reunir-se discretament amb representants polítics. Acusa tots els grups de ser "hipòcrites" per obviar les trobades entre Antifrau i les forces polítiques.
BarcelonaAmb un to bel·ligerant i especialment dur contra els diputats que li han demanat la dimissió, el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha defensat la seva actuació en la compareixença al Parlament. Després de completar la intervenció inicial, en què ha acusat els grups parlamentaris de sotmetre'l a "un judici sumaríssim" a partir de gravacions publicades de forma "il·legal", ha interpel·lat els portaveus de totes les forces polítiques. I en una de les seves respostes, dirigida a Inés Arrimadas (Ciutadans), ha insinuat que Albert Rivera va demanar-li documents per poder-ne obtenir rèdit polític. "Em va demanar que no em preocupés, que em donarien suport, però que jo els hauria de donar una cosa", ha afirmat De Alfonso, una frase que ha generat remor a la sala on se celebra la compareixença del director d'Antifrau. El líder de Ciutadans ha admès la trobada, però ha assegurat que era per traslladar-li "la necessitat d'actuar de forma independent contra la corrupció i el frau a Catalunya".
El discurs alliçonador als diputats ha continuat amb portaveus d'altres formacions, que puntualment han expressat la seva sorpresa pel to de De Alfonso. El magistrat ha recordat a Ferran Pedret, diputat del PSC, que a banda de reunir-se amb el líder de Ciutadans també ho ha fet amb dirigents del seu partit. "També he parlat amb gent del PSC, i no passa res. I hi he parlat de temes sensibles", ha afegit. De Alfonso ha exposat que "el 90% de les denúncies vénen de partits polítics" i, que per aquest motiu, ha de reunir-se amb representants polítics i actuar de manera discreta. "Cada setmana tinc tres o quatre reunions", ha puntualitzat.
De Alfonso ha respost cadascuna de les intervencions inicials dels grups presents a la comissió. A la diputada de la CUP Anna Gabriel li ha recordat que "no és falta d'ètica reunir-se, ho hauria estat deixar-se manipular". De Alfonso ha dit que amb la CUP és amb l'únic grup amb qui mai s'ha reunit. A David Bonvehí, de Junts pel Sí, li ha etzibat que ha contactat amb membres del govern de la Generalitat, trobades de les quals –ha dit– guarda "esquemes i fitxetes". "No siguin hipòcrites, em reuneixo amb tots vostès", ha completat De Alfonso.
"Un home ferit, acorralat"
En el torn de rèplica, Arrimadas no ha fet referència a les acusacions de De Alfonso i s'ha limitat a dir que "el to i els atacs" de la intervenció han contribuït al fet que la confiança amb el director sigui "més baixa". "S'ha comportat com un home ferit, acorralat, ha intentat atacar els grups i ha justificat el que és injustificable", ha dit Arrimadas, perquè "no es pot tractar" la premsa, la Fiscalia o la UDEF com si fossin "instruments" al servei del ministeri. Per això, la líder de C's ha dit que De Alfonso i els diputats no tenen "el mateix concepte" del que hauria de ser l'Oficina Antifrau.
En el seu torn d’intervenció, el diputat del PSC Ferran Pedret ha apuntat que les converses publicades amb Fernández Díaz són "una màcula que revesteix gravetat". "Crec que del to i el contingut de la seva intervenció en deduïm que no és la persona idònia per ser al capdavant de l’Oficina Antifrau", ha detallat Pedret. "No pot seguir ni un minut més a Antifrau", ha completat Pedret.
Des de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell ha lamentat especialment el to "inadmissible" i l'actitud de De Alfonso durant la compareixença. "Ens ha parlat de subnormals i ha comparat gais amb cocaïnòmans i borratxos. A quina etapa de l'evolució de la civilització s'ha aturat?", ha preguntat Rabell, que ha qualificat l'actitud de De Alfonso de "frapant i inadmissible". "Si hi ha hagut un judici sumarríssim ha estat contra els diputats", ha avisat.
També la diputada de la CUP Anna Gabriel ha posat distància amb De Alfonso. "Estem als antípodes totals: a nosaltres la fiscalia no ens afina, ens encausa, ens jutja i ens tanca", ha afirmat, carregant tant contra el ministre de l'Interior per ser un "perill públic", com contra el cap de l'OAC per haver estat "deslleial" al Parlament. Gabriel ha afirmat que el problema no és "ser o sentir-se espanyol", sinó fer "guerra bruta" per defensar "l'espanyolitat" per sobre de qualsevol "anhel de llibertat" dels ciutadans de Catalunya. "Si es mira al mirall hi trobarà l'únic responsable de la seva destitució", ha sentenciat.
Els tres pecats, segons el PP
El diputat del PP Santi Rodríguez, que ha avançat que "no hi ha motius per demanar la revocació" de De Alfonso, ha denunciat que el magistrat és al centre del focus polític i mediàtic no per la seva actuació a Antifrau sinó per "haver comès tres pecats". Rodríguez ha raonat que els atacs es produeixen perquè "es declara espanyol" i "no pot estar al capdavant d'una estructura d'Estat"; perquè "va reunir-se amb algú del PP"; i, finalment, pel to de la seva intervenció. El diputat de la CUP ha demanat a De Alfonso que faci pública la seva agenda de reunions. "Ho ha de fer de pressa, la sentència ja ha estat dictada", ha dit Rodríguez. El PP ha registrat una petició al Parlament per disposar d'una còpia d'aquesta agenda de reunions.
Junts pel Sí: "El millor que pot fer, per credibilitat, és marxar"
El diputat de Junts pel Sí David Bonvehí ha demanat a De Alfonso que "el millor que pot fer, per credibilitat, és marxar". En el seu argumentari en el torn de rèpliques, Bonvehí ha puntualitzat expressions del magistrat: "En contra del que ha insinuat, no guardem odi a ningú". El portaveu de Junts pel Sí ha admès que "costa trobar arguments per defensar" el director d'Antifrau després de la seva intervenció. "No és el nostre estil conspirar. No som còmplices ni col·laboradors d’aquest estil", ha retret a De Alfonso.