Barcelona en Comú assistirà als actes de la Diada previstos per l'ANC

Pisarello deixa clar que no està d'acord amb el full de ruta del Govern i evidencia la distància amb els independentistes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rep l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Palau / PERE TORDERA
Efe / N.orriols
16/08/2016
3 min

BarcelonaBarcelona en Comú participarà en els actes de la Diada organitzats per l'ANC però que hi prendrà part per "denunciar les polítiques autoritàries del PP i la seva negativa a permetre el dret a decidir del poble català". Així ho ha confirmat aquest dimarts el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, en un debat organitzat per l'entitat independentista al barri de Gràcia de Barcelona, en què també han participat el líder del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, la dirigent d'ERC Anna Simó, la cupaire Mireia Vehí i el líder de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà. També hi eren presents la responsable de l'àrea d'internacional de l'ANC, Liz Castro, i la directora de cine Isona Passola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, Pisarello ha deixat clar que la seva formació no està d'acord amb el full de ruta independentista del Govern –sobretot després d'incloure-hi la via unilateral– i no ha especificat si hi assistirà l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Barcelona en Comú s'ha desmarcat així de Catalunya Sí que es Pot, que ha assegurat que no se sent cridada a participar en els actes descentralitzats que ha previst l'ANC.

Més distància entre els 'comuns' i els independentistes per la unilateralitat

Si bé un dels objectius dels independentistes en aquesta legislatura era acostar-se a l'espai polític que representa Barcelona en Comú i Catalunya Sí que es Pot per eixamplar la base del sobiranisme, el resultat ara per ara no és satisfactori. Un fet que ja es va constatar en el ple d'aprovació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

Aquest dimarts, en un debat organitzat per l'ANC al barri de Gràcia (Barcelona), les discrepàncies sobre el full de ruta han evidenciat la distància entre els 'comuns' i Junts pel Sí (J×Sí) i la CUP. En l'acte, s'ha posat de manifest la negativa dels 'comuns' de donar suport a un full de ruta que avali la unilateralitat, ja que tal com ha deixat clar el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, l'espai polític que representa no està d'acord amb el rumb que ha pres el govern de la Generalitat.

El company de files de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat que els independentistes només parlin de República Catalana per referir-se a la independència sense tenir en compte que part de la societat catalana aposta per una república sobirana que es pugui federar amb Espanya –ha dit–. En aquest sentit, ha defensat un procés constituent en què la ciutadania pugui decidir com vol el nou país sense marcar un horitzó independentista, ja que creu que l'"única manera" d'eixamplar la majoria social és "acabar amb les retallades i la corrupció".

D'aquesta manera, Pisarello s'ha alineat amb les posicions que va defensar Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot, a la comissió del procés constituent, en què afirmava que J×Sí i la CUP havien mantingut una idea "preconcebuda" de les conclusions.

L'argumentari del representant de Barcelona en Comú ha estat contestat pels líders independentistes, que han defensat el full de ruta del Govern, tot i que s'han mostrat oberts a incloure-hi el referèndum unilateral d'independència. Una via que rebutgen també els comuns.

Turull ha defensat que l'any que ve cal acabar les tres lleis de desconnexió al Parlament per garantir la "seguretat jurídica" del procés, i Simó ha assumit l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica com una declaració "unilateral" d'independència al final de la trajectòria. Després preveuen les eleccions constituents. La CUP, per la seva banda, ha defensat la celebració d'un referèndum unilateral d'independència abans de la celebració d'uns nous comicis com a "punt de ruptura".

Els pressupostos del 2017

Malgrat que el distanciament entre independentistes i els 'comuns' ha marcat el debat, també s'han posat de manifest les diferències entre Junts pel Sí i la CUP. Simó i Turull han reclamat el sí de l'esquerra anticapitalista a la qüestió de confiança del mes de setembre i el suport a uns nous pressupostos, ja que consideren que sense els comptes no hi pot haver transició cap a l'estat independent.

Vehí s'ha defensat de les acusacions assegurant que el Govern no ha plantejat uns pressupostos per fer la independència ni acabar amb la desigualtat social i ha reclamat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'assegui a parlar amb els cupaires sobre les condicions d'un eventual nou full de ruta.

stats