Les demandes del Govern, pendents de la reunió entre vicepresidents

L’executiu revisarà les 46 peticions de Puigdemont de cara la trobada

El vicepresident, Oriol Junqueras, i la número dos del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en una reunió.
Núria Orriols
22/11/2016
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va mantenir la seva primera reunió a la Moncloa amb el seu homòleg Mariano Rajoy el 26 d’abril. No hi va anar amb les mans buides, sinó que va posar sobre la taula del cap de l’executiu espanyol fins a 46 punts que no estaven relacionats directament amb el procés d’independència i que, segons la Generalitat, podien servir per recuperar la confiança i gestionar el dia a dia. Bona part d’aquestes demandes ja les havia plantejat l’expresident Artur Mas en 23 punts l’estiu de 2014. Ara, segons fonts de l’executiu, el Govern prepara una nova actualització de les peticions de cara a la reunió que el vicepresident, Oriol Junqueras, i la número dos del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, han de mantenir en els pròxims dies. Pel que fa a la cimera Puigdemont-Rajoy, fonts de Presidència remarquen que la Generalitat està a l’espera que el president espanyol els doni cita.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà del procés d’independència -la mà estesa per acordar un referèndum- i l’exigència d’aturar la judicialització de la política, cada departament analitzarà en els pròxims dies la situació de les seves demandes -el document de Puigdemont incloïa peticions de totes les conselleries- per tornar a insistir en les que queden per complir i que, segons fonts de l’executiu, són totes. Algunes, remarquen, no depenen dels diners sinó de la voluntat política, com és el cas de la devolució dels papers de Salamanca. Per contra, fonts del PP desmenteixen la versió de l’executiu i insisteixen que sí que s’han complert algunes d’aquestes demandes, sobretot de les 23 mesures de Mas. Ara bé, no concreten quines.

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va desafiar Puigdemont fa setmanes en seu parlamentària a trobar-se per analitzar el grau de compliment de les peticions i es va comprometre a demanar perdó en nom dels populars si “no s’havia fet res”.

Finançament autonòmic

El model està pendent de reformar-se des del 2014

Un dels 46 punts que Puigdemont va presentar a Rajoy és la reforma del sistema de finançament, que està pendent des del 2014. En el document, el Govern reclamava que s’avancin els recursos que ha perdut la Generalitat arran del retard de la reforma del canvi de model, però no s’ha concedit. La Moncloa sí que ha citat tots els presidents autonòmics per revisar el sistema actual, però el Govern declina participar-hi perquè creu que l’experiència demostra que Catalunya ja no pot tornar a liderar un canvi en el model de finançament. Un argument que no convenç els populars perquè pensen que Puigdemont perd l’oportunitat de “defensar els interessos” dels catalans.

Mesures econòmiques

Part de les peticions depenen dels nous pressupostos de l’Estat

La majoria de mesures que formen part del document de Puigdemont lliurat a Rajoy tenen a veure amb els nous pressupostos, ja que fixaran la inversió pública a Catalunya i les bestretes a les comunitats autònomes. Entre d’altres, hi ha el finançament de les polítiques socials, la despesa de l’Estat en matèria de dependència i la fixació definitiva del nou objectiu de dèficit. Fonts d’Economia remarquen que tot i dependre dels pròxims comptes que ha de presentar Rajoy, fins ara el govern espanyol no ha resolt res del que s’havia demanat. L’exemple, asseguren, és que es manté l’objectiu de dèficit al 0,5% per al 2017, sense donar més marge a les autonomies.

Reclams socials

S’ha d’abordar la pobresa energètica i mesures educatives

Segons el Govern, el paquet social també queda pendent: Carles Puigdemont va demanar que es respectessin les decisions de Catalunya en matèria de pobresa energètica i tampoc s’ha concedit. Tampoc ha tingut resposta la petició de descentralitzar el 0,7% de l’IRPF per a fins socials o la inclusió de la Generalitat en el pla d’acolliment de refugiats. També està aturada la derogació de la llei Wert i la transferència de la gestió de les beques. L’acostament Estat-Generalitat, doncs, haurà de superar molts peatges abans que sigui un fet.

stats