Un 60% dels comuns avalen la via unilateral
Més de la meitat dels catalans i un terç dels votants del PSC defensen el referèndum sí o sí
BarcelonaLes garanties que reclamen una vegada i una altra els comuns per fer campanya i donar validesa al referèndum de l’1 d’octubre queden en entredit amb la segona tongada de l’enquesta que l’Institut Opinòmetre ha elaborat per a l’ARA. Un 62,5% dels simpatitzants de la confluència liderada per Ada Colau i Xavier Domènech consideren que el Govern hauria de tirar endavant el referèndum malgrat que l’Estat el prohibís. Avalen així una via unilateral que la direcció de Catalunya En Comú (CatComú) rebutja. La xifra supera en nou punts la mitjana catalana, que se situa just per sobre de la meitat amb un 53,6% i que representa el mateix percentatge que en la mostra realitzada el mes de juny passat.
Els més determinats a no obeir el veto de l’Estat són els simpatitzants de la CUP, amb un 97% de suport a la via unilateral, seguits dels votants republicans, amb un 89,6%, i dels del PDECat, amb un 84,9%. No menys rellevant és que tres de cada deu simpatitzants socialistes avalen que el referèndum es faci sense permís de l’Estat. Unes xifres que baixen al 18,4% entre els seguidors del PP i el 14,5% entre la parròquia de Ciutadans. El nombre de catalans que creuen que la Generalitat no hauria de convocar el referèndum sense autorització del govern espanyol és del 32%. Els votants de Cs (80,8%), PP (72,2) i PSC (50%) són òbviament els més refractaris a secundar la unilateralitat. Entre els votants dels comuns, un 25,2% aposten per acceptar la prohibició de l’Estat. El percentatge de votants de partits independentistes que afirmen que cal fer marxa enrere és irrisori i oscil·la entre el 3,1% dels del PDECat i el 5,3% dels de la CUP.
Els socialistes tenen més dubtes
Els socialistes tenen més dubtes Un 14,7% dels catalans no saben què hauria de fer el Govern davant el veto de l’Estat a posar urnes l’1-0. Els simpatitzants socialistes són els que tenen més dubtes, amb un 18,8%, seguits dels comuns (12,1%). A les files independentistes, un 11,8% dels votants del PDECat no saben com hauria d’actuar el Govern i dupliquen els republicans (6,2%). Cap dels seguidors enquestats de la CUP té dubtes del que hauria de fer el Govern en cas que l’Estat prohibís el referèndum. Sí que en tenen el 9,3% dels populars i el 4,6% dels votants del partit d’Inés Arrimadas.
Pel que fa a quina hauria de ser la reacció de l’Estat respecte a la convocatòria referendària, un 60,7% dels catalans responen que hauria de permetre que se celebrés com ja van evidenciar al baròmetre del juny. Gairebé un 30% dels enquestats, en canvi, advoquen per no autoritzar-lo. Un 14,7% insta l’Estat a denegar el permís perquè es faci, però sense impedir-lo per la força, mentre que un 15,2% defensa que s’utilitzin tots els mitjans per evitar que hi hagi urnes l’1-O.
La repressió té poc suport
La repressió té poc suport La via de la repressió contra els responsables de l’1-O obté un suport molt baix. La mesura coercitiva amb més partidaris és perseguir penalment càrrecs electes, en la línia del que està fent l’Estat amb el procés participatiu del 9-N, però només arriba al 19,6%. La segona opció amb més suport és enviar la policia a requisar les urnes i tancar col·legis, amb un 13,9%. A poca distància (13,3%) se situa perseguir penalment els funcionaris.
La suspensió de l’autonomia és defensada a penes per un 11,8% dels enquestats. Finalment, un 11,5% avala fins i tot que es persegueixin penalment ciutadans i empreses que tinguin un paper actiu en el referèndum. Aquesta és precisament la mesura que més rebuig genera, amb un 78,5%, seguida de la persecució als funcionaris (75,8%) i de la suspensió de l’autogovern (75,4%). El suport a la repressió, doncs, només té el suport d’entre el 10% (la via més dura) i el 20% de la població catalana, mentre que l’oposició és molt majoritària. Una dada que Rajoy hauria de tenir en compte.