La nova direcció del PDC considera el RUI com una "via oberta" i una "opció real" per al full de ruta

La consellera de Treball, Dolors Bassa (ERC), s'obre a introduir aquest mecanisme al pla del Govern: "Si es decideix amb consens, estaré encantada d'anar a votar"

Marta Pascal és la coordinadora general del PDC
Ara
24/07/2016
2 min

BarcelonaLa coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, veu en el referèndum unilateral d'independència (RUI) una "via oberta" i una "opció real" per al full de ruta independentista. Després que a les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent Junts pel Sí i la CUP fixessin un mecanisme unilateral democràtic al costat de les tres lleis de desconnexió, Pascal no descarta el RUI "de cap manera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi vam afegir que hem de fer un acte d'obediència al poble", ha assenyat a RAC1 i Catalunya Ràdio aquest diumenge. A més, Pascal ha preguntat a la CUP si se situen entre "els que sumen o els que bloquegen el nou estat", arran de la qüestió de confiança i el veto als pressupostos. "La pilota és a la teulada" de l'esquerra anticapitalista, ha assenyalat de cara al setembre. En clau parlamentària, David Bonvehí ha afegit que fins ara CDC ho ha "sacrificat gairebé tot" i s'ha mostrat disposat a fer cessions però "no més que la resta".

La visió de Bassa

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa (ERC), ha vist amb bons ulls l'opció d'introduir el RUI al full de ruta sobiranista, si bé ha defensat que sigui de forma pactada. "Si amb consens es decideix un referèndum, jo estaré encantada d'anar a votar", ha subratllat en una entrevista d'Europa Press la consellera, que fa poc ha demanat ser militant de la formació republicana, després de ser elegida com a independent per constar a la llista de J×Sí a Girona i per encapçalar la cartera de Treball i Afers Socials.

"No estem en contra d'introduir nous conceptes i noves idees", ha observat la consellera, que ha apostat per debatre i consensuar aquesta possibilitat arribat el moment. "En principi, tenim un full marcat, i és el que seguirem, però ¿qui dirà que no al fet que la gent voti o pugui valorar?", s'ha preguntat Bassa, que ha defensat que si un és demòcrata ha de dir que sí a aquesta opció. No tothom al Govern pensa el mateix: aquesta setmana, en una entrevista a l'ARA, el conseller Santi Vila va determinar que el RUI és una "ocurrència", i en va subratllar la "inoportunitat".

D'altra banda, Bassa ha confiat que la CUP avalarà la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al setembre, així com el projecte de pressupostos del Govern amb vista al 2017.

L'exemple del Brexit

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha defensat que el Brexit demostra que una Catalunya independent no suposaria un "carreró sense sortida". En una entrevista d'Europa Press, Serret ha argumentat que la sortida del Regne Unit de la UE, un procés que es pot dilatar entre dos i set anys, "ajuda a calmar el nerviosisme perquè no canvia res d'un dia per l'altre".

"D'avui a demà els mercats internacionals no es tancaran, no es canviaran els requisits d'accés i no se'n ressentiran. No serà un carreró sense sortida d'un dia per l'altre", ha assegurat Serret, que ha afegit que serà un procés negociat de la forma més pautada possible. Així, ha incidit que "d'avui a demà no canvia radicalment el marc jurídic", i ha asseverat que durant la transició les institucions treballaran perquè les garanties jurídiques es mantinguin.

stats