Els comuns validen al territori que l’1-O no sigui vinculant
L’assemblea de Lleida, l’única favorable a reconèixer els resultats del referèndum
BarcelonaLes trobades territorials que estan realitzant els comuns aquests dies confirmen que la militància de la confluència avala la decisió de la direcció de participar en el referèndum de l’1 d’octubre però de no considerar-lo vinculant. A l’espera de la decisió que adoptin les assemblees del Barcelonès-Baix Llobregat i de les Comarques Centrals, que es reuneixen avui, només el nucli de Lleida advoca de moment per reconèixer els resultats de la votació, segons ha pogut saber l’ARA. El 90% dels simpatitzants de Ponent han subscrit un document on aposten “per dotar el referèndum d’un caràcter vinculant, efectiu i de reconeixement internacional amb els resultats que se’n derivin”.
Aquest posicionament contrasta amb els debats que hi ha hagut a la resta del territori, on els adherits de Catalunya en Comú rebutgen majoritàriament que els resultats de la votació tinguin valor. La direcció ha impulsat aquests debats per copsar l’opinió dels nuclis just abans que la coordinadora nacional es reuneixi dissabte a Terrassa per fixar el posicionament per a l’1-O. Les trobades territorials, que no són vinculants però es tindran en compte, posen en relleu que el sentiment majoritari és que la consulta “no és el referèndum que necessita Catalunya”, com defensa el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, però que no poden donar l’esquena a la votació, com ja va avançar l’ARA.
Els militants d’ICV, EUiA i Podem de les Terres de l’Ebre corroboren aquest diagnòstic rebutjant el caràcter vinculant del referèndum però subratllant que cal acudir a les urnes “com un acte de mobilització més”, segons expliquen fonts presents a la reunió. De la mateixa manera s’han pronunciat a l’Alt Pirineu i l’Aran, on la militància considera, segons explica un dels dirigents, que “si no hi ha garanties no pot ser vinculant”. Amb tot, deixen clar que hi participaran per “reivindicar el dret a l’autodeterminació”, com remarca el mateix representant. Al debat organitzat a Mollet del Vallès dimarts, els simpatitzants dels dos vallesos i el Maresme partidaris del referèndum com a clam democràtic contra el PP es van imposar per un estret marge als que creuen que ha de ser efectiu. Al Penedès també es concep només com un acte en defensa del dret a decidir.
Al Camp de Tarragona s’ha acordat no reconèixer l’1-O com a referèndum i, pel que fa a la participació, hi ha divisió interna sobre la necessitat de mobilitzar-se. “Molta gent creu que no té sentit prendre part en una mobilització convocada des del Govern”, apunten fonts de la confluència. Els recels cap al full de ruta, que consideren que és una maniobra del PDECat per mantenir-se en el poder, són el principal argument per oposar-se a votar.
Girona rebutja votar
Aquesta suposada estratègia de l’antiga Convergència per situar-se en una bona posició davant la convocatòria d’unes noves eleccions és un dels motius de pes que han esgrimit els simpatitzants de la confluència a Girona per negar-se a participar al referèndum. La militància gironina també defensa per unanimitat fer cas omís a la convocatòria perquè no la considera un referèndum que resolgui el conflicte entre Catalunya i Espanya. El posicionament del nucli de Girona coincideix amb el que va adoptar Podem Girona fa unes setmanes, quan va votar oposar-se a qualsevol referèndum que no fos acordat amb l’Estat.