Forcadell: "El que ha passat avui és inconcebible en un estat realment democràtic"

La presidenta del Parlament assegura que no concep que el tribunal la inhabiliti i avisa que tornaria a actuar de la mateixa manera

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell
Gerard Pruna / Aleix Moldes
16/12/2016
2 min

BarcelonaDesprés de declarar durant poc més de mitja hora al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i convertir-se en la primera presidenta del Parlament que ha de comparèixer davant dels tribunals, Carme Forcadell ha comparegut davant la premsa per agrair l'escalf rebut per part de "tanta i tanta gent" -també per part de parlamentaris d'altres països, alarmats "per la deriva judicialitzadora i els atacs antidemocràtics" de l'Estat-, i criticar que el que ha passat avui "és inconcebible en un estat realment democràtic". "Mai hauria d'haver passat", ha opinat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Forcadell s'ha fet seu el clam de la mobilització que l'ha acompanyat fins a les portes del TSJC, i ha assegurat que l'actuació del sobiranisme no era en defensa d'una persona sinó en defensa de la democràcia. "El que està en joc no és el futur polític d'una persona, sinó la democràcia", ha apuntat.

Forcadell, que ha assegurat que tornaria a actuar de la mateixa manera si avui hagués de tornar a autoritzar aquell debat, ha defensat que una presidenta del Parlament no pot coartar el dret de participació i la llibertat d'expressió dels diputats, i ha criticat que a l'estat espanyol no hi hagi separació de poders: "El poder executiu utilitza el poder judicial per coartar el dret a debatre d'un parlament democràtic. Tan simple i tan greu com això".

Segons el raonament de Forcadell, la judicialització del procés és un pas més "en la vulneració de la divisió de poders" que els últims anys es basava, ha dit, a suspendre lleis i resolucions: "Ara es pretén dictar el que es pot i no es pot parlar en un Parlament", ha lamentat, i ha avisat que la cambra catalana no s'autocensurarà perquè "el dia que s'accepti que hi ha temes sobre els quals no es pot parlar la democràcia haurà perdut". "Si obrim la porta a la censura, ja no la podrem tancar", ha conclòs.

Forcadell ha explica que davant dels magistrats ha defensat que "cap tribunal pot impedir que al Parlament es debati sobre la independència", i ha avisat que aquells que volen que el Parlament deixi de fer la seva funció han de saber que a la cambra catalana "sempre hi entraran els debats del carrer".

No concep la inhabilitació

A diferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Forcadell no ha volgut parlar de què farà en cas que el tribunal la inhabiliti, ja que, ha dit, aquest punt li sembla inconcebible. Sí que ha volgut remarcar que en un Parlament el president de la cambra l'escullen els diputats, ningú més.

Davant del tribunal, Forcadell, que només ha respost a les preguntes dels seus advocats, ha defensat la seva actuació en el debat del ple sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent: "Jo tinc el deure de protegir la inviolabilitat dels diputats, com vostès tenen el deure de protegir la meva", ha apuntat, i ha preguntat per què, si al carrer es pot parlar d'independència, al Parlament no es pot fer.

stats