La Meridiana serà un gran mosaic de col·lectius socials aquest 11-S
Entitats d’immigrants, feministes, pagesos o sindicalistes tindran trams específics a la Via Lliure
BarcelonaOnze de Setembre. Quatre de la tarda. Avinguda Meridiana. 30 metres d’amplada i 5 quilòmetres de llargada. La convocatòria ja està fixada; l’equipació, també: samarreta blanca, cartolines de colors i, com sempre, paciència, disciplina i una bona injecció d’il·lusió. La Via Lliure a la República Catalana s’obre pas. A poc més d’un mes del dia D, les inscripcions van a ritme lleuger -preveuen arribar als 150.000 inscrits la setmana que ve- i la logística ja està definida sobre el paper i ja assaja, de la mà dels milers de voluntaris d’Ara És l’Hora, sobre el terreny. Un dels grans objectius d’aquest any, expliquen des de l’organització, és reivindicar que “tothom està convidat a decidir” com ha de ser l’eventual futura República Catalana i és per això que s’està treballant perquè determinats col·lectius socials tinguin visibilitat durant l’acte.
El fet que la Diada coincideixi aquest cop amb l’arrencada de la campanya de les eleccions del 27-S ha donat peu als partits compromesos amb el dret a decidir però no amb la independència a interpretar que aquest any la manifestació que convoca Ara És l’Hora es pot llegir com un acte electoral a favor de la candidatura de Junts pel Sí. Especialment perquè les números dos i tres de la llista són Carme Forcadell i Muriel Casals, que fins fa pocs mesos lideraven l’ANC i Òmnium Cultural. És per això que des d’Ara És l’Hora han fixat com una de les prioritats que “la transversalitat sigui molt visible”. La fórmula per fer-ho ha sigut adreçar una carta a entitats de tots els àmbits convidant-les a participar-hi, una comunicació directa que no havien fet mai abans. “En aquesta Diada serà molt rellevant la participació de tots els col·lectius i entitats que, com la vostra, aporteu un contingut positiu i esperançador per al nostre futur”, diu el president de l’ANC, Jordi Sànchez, en la missiva enviada.
Visibilitzar col·lectius
Tot plegat es materialitzarà en l’assignació de trams específics a determinats col·lectius. El tram 78, per exemple, l’han reservat per al col·lectiu LGBT; el 82, per a dones feministes; el 18, per a pagesos; el 29, per als bombers; el 93, per als sindicalistes; el 104, per a persones sordes; el 115, per als sardanistes, i el 121, per al sector de l’ensenyament. El tram 54 queda reservat per als col·lectius de persones immigrades. La secretària nacional de l’ANC, Anna Pérez Mir, que és també membre de la sectorial d’immigració, explica que la crida a participar-hi està tenint “bona acollida” entre les entitats, sobretot perquè estan especialment actives en la reivindicació del seu dret a poder votar i decidir el futur de Catalunya.
En aquests trams específics hi haurà activitats associades al col·lectiu assignat. Així doncs, en el de persones immigrades, al qual s’han convidat més d’un centenar d’entitats, s’hi exhibiran banderes i danses tradicionals de diferents països, entre altres activitats. Conxita Vila, membre de Feministes per la Independència i també de l’espai Ca la Dona, explica que, en el seu cas, reivindicaran el paper “important” de la dona en la construcció d’una nova República en què no imperi “el patriarcat”. En el seu tram, el 82, s’hi exhibiran uns vanos blaus i grocs, es recolliran desitjos escrits en estelades i es repartirà el decàleg per a una Catalunya lliure, independent i feminista.
Com cada any, també es mantindran els trams en funció de les comarques i del territori de procedència -a la Catalunya del Nord, el País Valencià i les Illes els correspondran el 12, 13 i 14- i n’hi haurà un d’específic per als catalans al món, el 53. En aquests trams, com ja s’ha fet els altres anys, també hi haurà activitats i espectacles, com ara els de castellers, 32 colles dels quals ja han confirmat que hi participaran. Les actuacions musicals dels escenaris que hi haurà al principi de la Via, a la Ciutadella, i al final encara estan per definir.
Ara És l’Hora ha subratllat que no farà campanya per cap candidatura, però sí que buscaran per al 27-S un resultat que en faciliti la lectura plebiscitària. El funcionament de l’acte reivindicatiu ja està ben definit. A partir de les quatre de la tarda els manifestants es repartiran al llarg dels 135 trams -tants com escons al Parlament- en què estarà dividida la Meridiana i deixaran un espai lliure d’uns sis metres d’amplada al mig. A través d’aquesta mena de passadís central i a partir de les 17.14 hores hi circularà sobre un vehicle el punter groc de quatre metres d’ample i vuit de llarg en direcció al Parlament i, al seu pas, la via s’anirà tancant com si d’una cremallera es tractés.
Un cop passat el punter els participants aixecaran les peces del mosaic de colors que representaran els eixos sobre els quals ha de pivotar la República: equilibri territorial, diversitat, solidaritat, oberts al món, sostenibilitat, igualtat, innovació, regeneració democràtica, educació i cultura, i benestar i justícia social. A les 18.20 hores està previst el final d’una manifestació que des d’Ara És l’Hora esperen que, de nou, tingui repercussió internacional i esperoni la participació en les eleccions més transcendentals de les últimes dècades. La campanya tot just farà unes hores que haurà arrencat.