Els catalans en la política espanyola: una experiència fallida i amarga

La desconfiança de Madrid envers el procés d'industrialització català, titllat de provincià, i el menyspreu reiterat als intents per intervenir a Espanya o regenerar-la han forjat la frustració

RECORD DEL 1869  Al govern provisional  del 1869 hi havia un català,  el general Joan Prim, que va ser assassinat tot just un any després.
Borja De Riquer
30/09/2012
1 min

BarcelonaDes de fa anys, els historiadors, i també els polítics, discuteixen per què va ser tan complexa, tan conflictiva i, finalment, tan estèril la inserció dels catalans dins la política espanyola en l'època contemporània. Com va ser que l'àrea més dinàmica i més moderna de tot Espanya no aconseguís tenir un gran pes polític dins els mecanismes de poder de l'Estat dels segles XIX i XX?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diputats catalans es trobaran a Madrid amb la desconfiança creada pel procés industrialitzador català, vist més com a font constant de conflictivitat i problemes que com una "riquesa nacional". I no només això, sinó que per reblar el clau havien d'aguantar que la premsa madrilenya els emplacés sovint a triar entre "ese espíritu de provincialismo o de nacionalidad [espanyola]". És a dir, aquesta premsa no concebia que un projecte industrialista pogués ser espanyol.

Podeu llegir l'article complet a l'ARA PREMIUM.

stats