Una campanya electoral més curta i barata? Els partits ja debaten el camí fins al 26-J
El PSOE tanca la porta a un acord d'última hora amb el PP i dinamita el diàleg amb Podem, C's ja es distancia del pacte amb el PSOE i el govern espanyol proposa reduir la campanya a la meitat
MadridTots els partits ja posen la directa de cara a una nova cita electoral. Fins i tot debaten com hauria de ser la campanya electoral del 26-J si finalment ningú aconsegueix ser investit abans de la data límit del 2 de maig. El primer a obrir la caixa de Pandora ha estat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que durant un esmorzar informatiu aquest dilluns a Madrid ha plantejat retallar la campanya electoral –per llei dura dues setmanes– per "no donar tant la tabarra" als ciutadans. En aquest sentit, ha traslladat al Congrés la possibilitat de buscar "algun instrument legal" per agilitzar també unes futures negociacions. Que si no hi ha possibilitat de formar govern no s'hagi d'esperar dos mesos entre el primer debat d'investidura fallit i la convocatòria automàtica d'eleccions.
Tant el PSOE com Ciutadans han abonat el debat. Els dos han criticat que el ministre ja parli obertament d'eleccions i que proposi modificar uns terminis que estan definits tant en la Constitució com en la llei electoral i que caldria una intensa activitat parlamentària per canviar. Amb tot, s'han mostrat oberts a reduir el cost de la campanya electoral, estimat en 170 milions d'euros.
De fet, el portaveu dels socialistes al Congrés, Antonio Hernando, fins i tot ha anunciat que tenien a punt una proposta amb tot de mesures ja estudiades per estalviar diners durant la campanya.
El PSOE trenca relacions amb Podem
Ferraz ha deixat clar aquest dilluns que no hi ha cap possibilitat de canvi d'escenari. El seu portaveu al Senat, Óscar López, ja no ha tingut problemes a atacar frontalment Podem després de fulminar tota via de diàleg. "Pablo Iglesias és una estafa", ha dit en una entrevista a Antena 3. "Ja no hi haurà més ofertes a Podem perquè Iglesias no és de confiança", ha afegit Hernando en roda de premsa des del Congrés. Sobre la seva relació amb el PP, mantenen que "no ha canviat res" i que no tenen cap intenció de negociar-hi, tal com va establir el comitè federal del PSOE just després del 20-D. "Nosaltres seguim on érem", ha afegit.
El PP, en lògica electoral
El PP segueix esperant un gest per part del líder socialista, Pedro Sánchez, perquè el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, decideixi trucar-li per reunir-se. Génova no ha confirmat la informació que publica aquest dilluns 'El Mundo' en què assegura que Rajoy espera que es difonguin els resultats de la consulta a les bases de Podem per reunir-se amb Sánchez i proposar-li la vicepresidència a Sánchez. De fet, el portaveu popular Pablo Casado no ha confirmat ni que Rajoy truqui a Sánchez, i el portaveu del PP català al Congrés fins i tot ha anat més enllà i ha descartat per ara una gran coalició. "Anar a eleccions és l'escenari menys dolent", ha dit Xavier García Albiol.
C's s'allunya del PSOE
Ciutadans manté la mà estesa al Partit Popular mentre veu com cada vegada perd més pes en qualsevol negociació. El seu líder, Albert Rivera, ja comença a allunyar-se dels socialistes de cara a una nova convocatòria a les urnes. "El pacte amb el PSOE decau si hi ha noves eleccions", ha dit en una entrevista a la Cope.
Debat sobre la suma de Podem i IU
Mentrestant, el debat intern a Podem sobre la possibilitat de forjar una coalició amb Esquerra Unida (IU) està més viu que mai. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat aquest dilluns des de Madrid que seria positiu que Podem sumés amb IU de cara a les eleccions generals i que es fes des del "respecte", és a dir, respectant la integritat política del partit republicà. El portaveu d'IU al Congrés, Alberto Garzón, ha volgut insistir en aquest últim punt i ha assegurat que ells "no aniran a confluències a la carta", és a dir, que es facin província per província.