Artur Mas: "No tinc cap problema a fer servir la paraula 'independència'"
El president de la Generalitat diu en una entrevista a Abc Punto Radio que prefereix l'expressió 'estat propi' perquè els països "cada cop són més interdependents". Deixa clar que el pacte fiscal no exclou el procés sobiranista
"Li provoca urticària dir la paraula 'independència'"?, ha preguntat el periodista Luis del Olmo a Artur Mas. "La paraula 'independència' és la que està a la boca de la gent, no tinc cap problema a fer-la servir", ha respost el president de la Generalitat després d'evitar el mot en els discursos dels últims dies i d'evitar-lo també en l'entrevista d'aquest divendres a Abc Radio. Mas ha afegit, però, que al segle XXI els països "cada cop són més interdependents" i que prefereix fer servir l'expressió "estat propi".
El president de la Generalitat continua desfent ambigüitats i ha tornat a defensar aquest divendres en una entrevista emesa per a tot l'Estat –enregistrada al matí– el dret dels catalans a decidir el seu propi futur i la voluntat d'una part important dels ciutadans del país de tenir un estat, expressada l'Onze de Setembre en la massiva manifestació de Barcelona.
Pacte fiscal
"Amb el pacte fiscal oblidaria la independència?", ha preguntat Del Olmo a Mas. "No podria oblidar-me'n", ha respost el president. "No es pot barrejar una cosa amb l'altra. A ningú se li pot demanar que avorti els somnis d'un poble", ha afegit. "Amb un concert com el basc, Catalunya estaria més tranquil·la", ha admès. Però també ha assegurat que el govern espanyol hauria d'haver cedit fa anys i ha deixat entreveure que potser ara ja és tard. "Fa anys no hi havia una massa tan important que reclamava l'estat propi", ha remarcat.
No hi hauria una ruptura total
Mas admet que una part de catalans no vol la independència però demana que no es dramatitzi el procés. Ha deixat clar, a més, que la independència no suposaria un trencament total amb Espanya. "Hi hagi la forma que hi hagi, encara que Catalunya tingui un estat propi, hi hauria una relació intensíssima amb Espanya; les relacions de tota mena no es tallarien de la nit al dia", ha assegurat. El president de la Generalitat també ha tret ferro a la preocupació que pugui haver-hi entre una part del sector empresarial sobre la independència de Catalunya.
El buit del govern espanyol
"Li ha dolgut la no-assistència de membres del govern espanyol al col·loqui a Madrid?", ha preguntat Del Olmo. "Dolgut no, m'ho imaginava", ha contestat. Mas insisteix a demanar a Rajoy que no minimitzi el clam de la manifestació. Tampoc el va sorprendre que, en canvi, assistís a l'esmorzar informatiu el cap de la casa reial, Rafael Spottorno. Ho ha valorat positivament i ho ha qualificat de decisió "madura".
La independència i el programa electoral de CiU
"Artur Mas posarà la independència al seu programa electoral?", ha preguntat Del Olmo. "Quan em vaig presentar a les anteriors eleccions ja parlava de la transició nacional i sempre vaig deixar clar que la transició no tenia límits. En la nostra formació política ja hi va haver fa dos anys un canvi important. El que passa a Catalunya és que aquests processos s'estan accelerant perquè ho reclama molta gent".
Duran i la independència
"Convencerà Duran i Lleida perquè viri cap a la independència?", ha preguntat Del Olmo. "Estem parlant de tot, en Duran i jo, aquest dies", ha afirmat Mas. Però hi ha tret ferro perquè, segons ha insistit, ja es van presentar "amb un programa comú que defensava la transició nacional".