Catalunya podrà enviar alts representants a la Unesco al marge de la delegació espanyola
Aquesta presència té d'entrada el vistiplau de Rajoy, però es materialitzarà sense integrar-se a la delegació espanyola
ParísEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha firmat a París aquest dilluns al migdia un conveni amb la directora general de la Unesco, Irina Bokova, que permetrà a la Generalitat enviar representats d'alt nivell a la institució de forma temporal quan s'hi debatin assumptes que preocupin especialment Catalunya. "Anem accentuant la nostra acció internacional", ha dit.
Aquesta presència, que d'entrada té el vistiplau del govern de Rajoy, es farà sense integrar-se, però, a la delegació espanyola. Es tracta d'un pas més en el desenvolupament de l'Estatut. No obstant això, la Generalitat no obté el mateix tracte que té el Quebec, amb representació permanent, vinculada al Canadà.
El president també es reuneix a la capital francesa amb el president de la companyia ferroviària francesa SNCF. Segons ha explicat, aquesta companyia té "ganes" de fer coses a Catalunya i ha admès que Rodalies Barcelona "és un terreny que s'ha d'anar explorant".
Abans d'aquesta signatura, el president ha intervingut a la Global Conference que organitza la Unesco, on ha defensat el compromís de Catalunya amb la sostenibilitat mediambiental. "El nostre país està en una transició política", ha aprofitat per explicar a una sala plena de gom a gom. "Però la transició més important és la de la mentalitat", ha assegurat. Segons ha explicat, Catalunya no és un país amb grans recursos naturals, però ha aconseguit una "mentalitat nova" que li ha permès donar valor a elements com el paisatge, el clima o la inversió. Ha citat com a exemple d'èxit l'equilibri que s'ha aconseguit entre el turisme i la indústria petroquímica al sud del Principat.
Tot i això, ha recordat que la crisi, les "resistències del territori" i el canvi de mentalitat dels sectors tradicionals són els grans problemes per fer aquesta conversió.