Els cinc arguments pels quals la CUP no vol investir Artur Mas

La diputada i portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha assegurat en una entrevista a l'ARA que l'actual president no simbolitza els "nous valors de la República" i demana un candidat que no "hagi contribuït a finançar il·legalment el seu partit"

La diputada de la CUP Anna Gabriel, durant l'entrevista a l'ARA / MARC ROVIRA
Laia Vicens
05/11/2015
4 min

BarcelonaLa CUP votarà 'no' a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat en qualsevol dels debats que es produeixin al Parlament. Així ho ha confirmat la diputada i portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, en una entrevista amb Antoni Bassas. La CUP, que des del 27-S té la clau de la governabilitat amb 10 diputats, no s'ha mogut ni un mil·límetre i segueix demanant que Junts pel Sí proposi un candidat alternatiu i "de consens" per poder formar Govern abans del 20 de desembre, data de les eleccions generals. Tot plegat, diuen els cupaires, per evitar unes noves eleccions al març, que quedarien automàticament convocades si el dia 9 de gener no hi ha cap president investit. Però, per què la CUP es nega a investir Artur Mas? Aquests són els cinc arguments que ha donat Anna Gabriel.

1. Mas no fa augmentar la majoria independentista

La CUP vol capitalitzar el vot de les classes populars

La CUP va admetre que el plebiscit s'havia perdut en no arribar al 51% dels vots a favor de la independència –la suma de Junts pel Sí i la CUP va suposar el 47,8%–. Per poder eixamplar els suports a la independència i tenir una "majoria clara", Gabriel ha posat en dubte que Artur Mas sigui la figura idònia per encapçalar el Govern cap a l'estat independent.

Segons ha explicat, el 27-S ha posat en evidència que el discurs del PP i, sobretot, de Ciutadans de vincular CDC amb la corrupció ha donat els seus fruits i s'ha creat un "cordó sanitari" al voltant de Mas. La CUP, ha admès Gabriel, creu que té "el deure" i se sent "responsable" de trencar aquest cordó i fer créixer els suports independentistes a través d'aquestes "classes populars, de gent senzilla i treballadora" que en les eleccions passades va fer un "vot de càstig" perquè vinculava independentisme amb "una cortina de fum cap a la corrupció".

A més, s'ha mostrat convençuda que encara que Mas no sigui el president, no hi haurà fugues de cap sector de Junts pel Sí cap a l'unionisme.

2. Les ombres de la corrupció

Gabriel demana un president que no tingui "el risc de patir una nova operació de la UDEF"

Gabriel, que s'ha mostrat oberta a investir un candidat de CDC, tal com va avançar l'ARA, ha explicat que hauria de complir alguns requisits, com "no tenir responsabilitats" i que no tingui "el risc de patir una nova operació de la UDEF en les properes setmanes". De fet, ha afirmat que "tant de bo" el procés independentista es pogués fer amb persones "que no hagin contribuït a finançar il·legalment el seu partit" i no hagués existit cap "entramat d'interessos personals i empresarials que es barregen amb els interessos del partit".

3. Fer palès que s'obre una "nova etapa"

"Mas no té gaire a veure amb els valors de la nova República"

La diputada cupaire ha insistit que, després del 27-S i amb un mandat democràtic a favor de la independència, s'obre una "nova etapa" a Catalunya que s'ha de basar en valors "necessàriament nous" que no ha concretat. Segons ha dit, el que Mas "simbolitza no té gaire a veure amb els valors de la nova República". "Hem de generar una presidència que la gent digui: doncs potser sí, que això va de canviar les coses", ha resumit Gabriel.

4. Deixar enrere el pactisme amb l'Estat

Critica la lògica "capitalista liberal" de CDC

Gabriel ha recordat que fa cinc anys, quan el procés independentista començava, CDC no era independentista, sinó que "treballava pel pacte fiscal". Encara que ha afirmat que el viratge cap al sobiranisme tant de Convergència com d'altres actors polítics i socials és positiu, la diputada de la CUP ha lamentat que durant més de dues dècades a Catalunya "s'ha treballat per assegurar la lògica d'un sistema capitalista liberal" que no es pot "revertir" en poc temps. Un sistema que és molt lluny del que imagina la CUP per a un eventual estat català.

En aquesta línia, Gabriel ha assegurat, de cara el 20-D, que l'escenari "idoni" era que els partits independentistes no es presentessin a les eleccions generals. "No entenc què s'hi ha d'anar a fer, al Congrés", ha afirmat. Segons ha explicat, a la CUP no li interessa cap reforma constitucional que es pogués plantejar al Congrés i ha demanat "desconnectar" de la lògica espanyola.

5. Donar compliment a les promeses de la campanya electoral

"Deixar de parlar" de Mas per no "alimentar el processisme"

La diputada cupaire ha blindat la postura que la formació de l'esquerra independentista va mantenir al llarg de la campanya electoral, en què van repetir per activa i per passiva que Mas no seria president amb els seus vots i que, per tant, Junts pel Sí ja sabia que amb aquest candidat no tindria els deu vots de la CUP. "Deixem de parlar d'Artur Mas", ha demanat Gabriel.

Segons ha explicat, la CUP treballa perquè "abans de les eleccions estatals" hi hagi un acord amb Junts pel Sí. Al seu parer, és "necessari" que es comencin a veure "efectes polítics immediats" de les eleccions del 27-S, perquè si no, hi ha "el risc de desil·lusionar" l'independentisme i d'"alimentar el processisme".

stats