Aragonès veu els indults com "un pas en el camí del diàleg" però encara insuficient

JxCat i la CUP carreguen contra Sánchez pel seu "míting" a Barcelona

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres a Amposta.

L'independentisme sempre s'ha mostrat tebi i fins i tot crític amb la concessió dels indults, perquè considera que no ofereixen una solució global al conflicte polític. Tot i això, aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha mostrat conciliador i ha considerat que, amb la mesura de gràcia que aquest dimarts formalitzarà el consell de ministres, "es fa un pas en el camí del diàleg i la negociació" que han d'obrir pròximament els governs català i espanyol. Malgrat tot, ha avisat que queda molt camí per recórrer per trobar una sortida global al conflicte i ha exposat que la seva proposta continua sent la mateixa amb indults o sense: amnistia per a tots els represaliats i un referèndum d'autodeterminació. El soci d'Aragonès al Govern, JxCat, ha sigut més crític amb la qüestió i ha carregat contra l'acte del president espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona: "Ha sigut un míting sense cap contingut real".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès no ha assistit a l'acte de Sánchez al Liceu perquè tenia una visita institucional a les Terres de l'Ebre, i precisament des d'Amposta ha fet una primera valoració d'urgència del discurs del president espanyol. Ha celebrat els indults, tot i que n'ha ofert un diagnòstic bastant diferent del de Sánchez. Si el president espanyol considera que la mesura de gràcia "ni qüestiona ni revoca la sentència condemnatòria" que en el seu dia va dictar el Tribunal Suprem contra els nou presos polítics, per al president "corregeix" el veredicte i certifica que va ser del tot "injust".

I ara què? Doncs per a Aragonès ja hi ha totes les condicions inicials perquè es pugui reactivar definitivament el diàleg amb l'Estat. Una reactivació en dos temps: primer una reunió entre ell i Sánchez a la Moncloa i després la posada en funcionament de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. Una taula que és una idea original d'ERC i que els republicans consideren que ara tindrà més possibilitats d'èxit perquè són ells i no JxCat els que encapçalen el Govern. Aquest dilluns Aragonès ha insistit que l'amnistia i el referèndum seran les dues propostes de "consens" que el Govern plantejarà a la taula: "Els indults són una solució parcial i la proposta que continuarem defensant és l'amnistia i l'autodeterminació". Precisament Òmnium Cultural i la plataforma Amnistia i Llibertat han entrat aquest mateix dilluns 200.000 firmes al Congrés en defensa de l'amnistia.

La resta de l'independentisme s'ha mostrat més bel·ligerant. Per exemple, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha desqualificat la idea de "retrobament" proposada per Sánchez: "La agenda del reencuentro es un cuento". Per als de Carles Puigdemont, si Sánchez té una proposta, que vagi "al Parlament" i no al Liceu a explicar-la. Tampoc n'ha quedat gaire satisfeta la CUP, perquè Carles Riera ha avisat que el president espanyol "s'equivoca si creu que avui aquí s'acaba tot". També ha reclamat que el Govern prioritzi la via de la "confrontació" contra l'Estat en lloc de la del diàleg. La mateixa CUP, com també l'ANC i la Forja, havien convocat una protesta fora del Liceu contra la presència de Sánchez a Barcelona.

Els comuns: taula de diàleg

Més enllà de l'independentisme, els indults també han sigut protagonistes en tots els actes polítics del dia. Els més satisfets amb el moviment de Sánchez són els comuns. El portaveu, Joan Mena, ha celebrat que "serà la setmana de la llibertat dels presos polítics" i ha tret pit que Unides Podem també forma part de l'executiu espanyol. Tot i això, ha reclamat al president que sigui més ambiciós i no es quedi només amb l'aprovació de la mesura de gràcia. Per a Mena, el pas següent ha de ser activar la taula de diàleg "com més aviat millor".

Si els comuns expressaven satisfacció, la dreta espanyola ha mantingut el discurs antiindults sense variar-ne ni una coma. El líder dels populars, Pablo Casado, ha pronosticat que provocaran "un segon Procés" amb què l'independentisme tornarà a intentar materialitzar la independència. També la líder de Cs, Inés Arrimadas, ha criticat Sánchez per posar-se al costat dels "colpistes", mentre que el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, ha replicat al president espanyol que indultar "no és concòrdia, són favors polítics".

stats