L'ANC tampoc vol fixar un mínim de participació al referèndum

L'entitat nega que hagi demanat al Govern un pronunciament explícit

L'assemblea general ordinària de l'ANC a Tarragona. TJERK VAN DER MEULEN
Albert Solé
09/08/2017
3 min

BarcelonaFalten 52 dies per a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i el debat sobre si el Govern hauria de fixar un mínim de participació o no anirà 'in crescendo'. L’ANC ja fa temps que es va posicionar en aquest debat en el seu full ruta, en què defensa que no es posi cap límit mínim de participació per evitar un boicot. Fa unes quantes setmanes, però, el secretariat de l’Assemblea va debatre una proposta de tres socis, avançada per Europa Press, que diu que “és del tot necessari l’establiment d’un consens polític previ sobre aquesta qüestió entre les forces independentistes”, i demana “al Govern i als diputats independentistes que expressin públicament que, de la mateixa manera que es fomentarà al màxim la participació perquè sigui tan alta com sigui possible, la proposta que se sotmetrà a votació l’1-O serà una realitat si s’imposa el sí, al marge de la participació que s’obtingui”.

Fonts de l’ANC confirmen a l’ARA l’existència d’aquesta proposta, però neguen que l’hagi fet seva el secretariat, tot i que no volen revelar el resultat del debat intern. “No fixar un mínim de participació l’1-O coincideix amb la nostra postura, però nosaltres no hem demanat res al Govern perquè el Govern tampoc ha dit que hi hagi d’haver una participació mínima”. Les mateixes fonts recorden que la llei del referèndum que està previst que s’aprovi la primera setmana de setembre no diu res sobre la participació.

La proposta dels tres socis de l’ANC, a més fonamentar-la amb els arguments que esgrimeix la Comissió de Venècia –que fixa una participació mínima i fomenta el boicot dels partidaris del 'no'–, apunta que la normalitat passa per no establir un mínim de participació, com ja va passar quan es va sotmetre a votació l’Estatut del 2006, amb un 49,5% de participació, i el referèndum d’aprovació de la Constitució europea a Espanya el 2005, amb un 41,77%. “En tots dos casos, el fet que la participació no assolís el 50% del cens no va treure legitimitat al resultat ni va posar-ne en dubte la validesa política i jurídica”, afegia la proposta.

A l’ANC estan d’acord amb aquest plantejament, i per això aviat iniciaran una campanya per reclamar que, de la mateixa manera que el 'sí' ha de demostrar a les urnes que és majoria a Catalunya, el 'no' també ho ha de demostrar. Fonts de l’ACN argumenten que el boicot d’una minoria al referèndum que crida a l’abstenció no pot anul·lar la necessitat que els partidaris i contraris a la independència es puguin comptar. Aquesta campanya, però, encara no té un format decidit i l’ANC no en vol donar més detalls. L’entitat anirà incrementant els missatges de la campanya del 'sí' a mesura que s’acosti la data marcada pel president Puigdemont.

Albiol titlla l'entitat de "fanàtica"

El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha titllat l'entitat sobiranista de "fanàtica", perquè considera que "porta la Generalitat al precipici". Per això, ha assegurat que no el sorprèn cap proposta perquè "no hi veuen més enllà del seu propi nas". Unes crítiques que també ha fet extensives a Òmnium, que avui s'ha conegut la informació que cobrarà el doble de la quota als socis que així ho decideixin per fer front a la campanya de l'1-O.

stats