LA INCÒGNITA DE LES PLEBISCITÀRIES

Ultimàtum de Mas a Junqueras per pactar les eleccions

El president anunciarà la setmana que ve si convoca comicis, hi hagi acord o no

HISENDA PRÒPIA REFORÇADA 
 Trias va signar ahir el conveni per integrar Barcelona a Tributs de Catalunya.
Roger Tugas
08/01/2015
4 min
20
Regala aquest article

BarcelonaHi haurà eleccions anticipades? ¿Serà finalment realitat la segona volta del 9-N en forma de comicis plebiscitaris que va anunciar Artur Mas quan va presentar el format de la jornada com a procés participatiu? Gairebé un mes després de la primera trobada entre Mas i Junqueras, el president de la Generalitat ha decidit que la resposta ja no pot esperar, tant si hi acaba havent una entesa entre els dos líders com si no. Per això, ahir va avançar que la setmana que ve farà públic el pròxim pas d’un procés de transició nacional que, segons assegura, no s’atura i continuarà endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, en la seva compareixença d’ahir també va carregar contra ERC, a qui acusa de mantenir una postura poc flexible per a l’acord. En tot cas, la pressió la senten ara l’ANC i Òmnium, que han de respondre a la proposta que Mas va defensar dilluns davant Junqueras i decidir si donarien suport a una llista cívica capitanejada pel president. El líder dels republicans acceptarà l’opció que resolguin.

El marc que ha triat Mas per deixar caure que s’esgota el termini per edificar un full de ruta transversal cap a la independència va ser la signatura d’un conveni marc amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per integrar l’Ajuntament a la xarxa Tributs de Catalunya. Es tracta d’un organisme format des del setembre del 2012 per l’Agència Tributària de Catalunya i els òrgans tributaris de les quatre diputacions per gestionar els impostos propis i cedits, i que ha d’esdevenir l’esquelet de la futura Hisenda pròpia. El seu reforçament és, segons el president català, “una prova més de la voluntat i la determinació” per “tirar endavant el procés polític que viu aquest país”.

Mas admet la via de Vila d’Abadal

En una intervenció en què no va admetre preguntes, Mas es va mostrar “atònit i estupefacte” que les dificultats per assolir el consens en el bloc sobiranista hagin crescut després de l’èxit del 9-N, i va confirmar que en l’última cimera amb Junqueras va plantejar adoptar la proposta exposada pel president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal, com a desllorigador de les negociacions. Una fórmula que va avançar l’ARA -el mateix alcalde de Vic en va reconèixer la paternitat ahir a l’ACN- i que passaria perquè el líder de CiU encapçalés una llista amb independents i el suport de la societat civil, i que ERC i la CUP es poguessin presentar per separat, però confegint les seves candidatures amb membres del partit.

De fet, el president català va assegurar que “hi ha diverses propostes sobre la taula” que Junqueras no hauria acceptat. “Nosaltres hem mogut peça”, va assegurar Mas, que també va afegir que perquè això es tradueixi en un pacte calen “actituds en la línia d’arribar a acords”. Com que no han sigut possibles, s’ha fixat la setmana vinent com a data límit per explorar altres opcions i per donar a conèixer el següent pas a fer en el full de ruta del procés, prioritàriament amb un acord amb ERC, però no de manera imprescindible. “Si no pot ser, cal seguir endavant, perquè aquest procés no es pot aturar”, va avisar.

Aquesta ofensiva per aconseguir que els republicans cedeixin ja l’havia iniciada hores abans la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en una entrevista a Els matins de TV3, en què va reclamar “generositat” i “responsabilitat” a Junqueras i el va avisar que la seva “negativa continuada” té el risc de “paralitzar el procés” i “cansar la societat”. “No és el moment de les aspiracions personals”, encara va insistir la dirigent d’Unió, que també va condicionar la convocatòria d’anticipades: “Eleccions per fer la consulta definitiva, sí; per canviar el Govern, no”. Els democristians, de fet, han reclamat en reiterades ocasions a Mas que no allargui la incertesa sobre si esgotarà la legislatura abans d’hora o no, ja que creuen que els actuals dubtes dificulten la gestió del Govern.

Unes acusacions d’impedir que el procés segueixi endavant tan poc velades, i per part dels dos màxims responsables de l’executiu, no van agradar gens a les files dels republicans, convençuts que el que fa Mas és buscar excuses per no convocar eleccions. Igualment, una font pròxima a Junqueras nega que hi hagi cap proposta sobre la taula per desencallar la situació més enllà de la llista unitària o la fórmula de Vila d’Abadal.

Junqueras veu pròxim l’acord

Tot i això, la resposta va ser diplomàtica i en forma de dues piulades del líder d’ERC. En la primera va afirmar que està “a prop de l’acord” perquè Mas “convoqui les eleccions que el país necessita”, i en la segona va negar que el seu partit posés “cap condició sobre els independents que vagin a les llistes ni els representants de la societat civil que s’hi vulguin sumar”. Els republicans no creuen que sigui adequat forçar les entitats perquè es posicionin, però entenen que, si l’ANC i Òmnium opten per donar suport a la llista del president, Junqueras no tindrà més remei que acatar-ho. Per aquest motiu, tots els ulls es giren cap a aquestes entitats, que han de debatre aquesta qüestió els pròxims dies.

El líder d’ERC a Madrid, Alfred Bosch, va negar en una entrevista al Telenotícies de TV3 que els republicans rebutgin cap altra proposta més enllà de la llista única i va afirmar que estaran “contents si hi ha una llista forta donant suport a Mas”. “Només cal que xiuli i anirem cap a les urnes”, va concloure.

stats