La UE valora el gest i veu marge per a converses

Les institucions europees faran la valoració oficial avui

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una imatge d'arxiu.
Laia Forès
11/10/2017
2 min

Brussel·lesEl Govern mai ha amagat que una mediació internacional i el suport de la Unió Europea al Procés són factors clau per aconseguir la independència de Catalunya. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho va reiterar ahir en el seu discurs a la cambra catalana: “Catalunya té el dret de ser escoltada més enllà de les nostres fronteres”, va dir. I va fer una nova crida a la Unió Europea perquè “s’impliqui” per impulsar un diàleg per resoldre el conflicte polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La balança europea s’ha inclinat, fins ara, a favor de les tesis de Mariano Rajoy: exceptuant les múltiples crides al diàleg i les crítiques generals a la repressió de l’1 d’octubre, el Procés ha comptat amb poques complicitats a Europa, molt preocupada els últims dies per una possible DUI. Però el gest de Puigdemont de deixar en suspens unes setmanes la declaració d’independència pot canviar les coses.

Les institucions comunitàries no faran valoracions oficials fins avui, però ahir les poques reaccions que hi va haver deixaven entreveure la satisfacció pel fet que el Govern no hagi declarat la DUI immediatament. “Sembla que [Puigdemont] ha escoltat el consell de no fer res irreversible”, apuntaven ahir a la nit fonts europees.

Poques hores abans de la intervenció del president de la Generalitat, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, es va dirigir directament al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per demanar-li que no declarés la independència. “Demano que no anunciï una decisió que podria fer impossible el diàleg”, va dir Tusk en referència a la DUI.

En el mateix sentit es van expressar el grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, el grup que acull els eurodiputats d’ERC i d’ICV. Puigdemont “ha deixat un cert marge per al diàleg; és l’hora d’utilitzar aquest temps extra per promoure urgentment el diàleg”, va demanar en un comunicat Philippe Lamberts, líder dels Verds/ALE.

Xec en blanc a Madrid

Dues hores abans del discurs de Puigdemont, el Comitè de les Regions -institució comunitària que representa les regions europees- va celebrar ahir un debat sobre la situació a Catalunya. Davant la tímida resposta de la UE a la repressió de l’Estat contra l’1 d’octubre, el Govern va acusar Europa d’avalar qualsevol acció que emprengui el govern de Mariano Rajoy contra les institucions catalanes, com ara l’activació de l’article 155 de la Constitució, que preveu la suspensió de l’autonomia d’una comunitat.

“El més preocupant és que a Madrid alguns han interpretat aquesta timidesa de la UE com un xec en blanc per a la resposta repressiva i, eventualment, la suspensió de l’autonomia i de les institucions catalanes”, va afirmar el representant del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj. La Unió “és un club privat d’estats en hores baixes assetjat per problemes com el Brexit i la pèrdua de credibilitat”, va dir.

stats