Trapero recull la Medalla d'Honor del Parlament: "Som servidors públics. Quines paraules tan precioses"

Puigdemont agraeix "la llum i l'esperança" que van donar els cossos de seguretat després de l'atac

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, amb els representants dels 10 cossos de seguretat i emergències guardonats amb la Medalla d'Honor
Laia Vicens
11/09/2017
3 min

Barcelona“No hauríem volgut mai que aquest reconeixement ens arribés d’aquesta manera, perquè no podem obviar que arriba després de molt dolor”. Així va començar el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, el discurs d’agraïment en rebre la Medalla d’Honor del Parlament per “la dedicació, l’esforç i la valentia” de tots els serveis públics davant dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. En el seu discurs en nom dels guardonats -Mossos, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Local de Cambrils i serveis d’emergències-, Trapero va reivindicar la “professionalitat, bondat i honestedat” dels 17.000 agents del cos i el paper de “servidors públics”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Som servidors públics. Quines paraules tan precioses”, va afirmar, fent èmfasi en el significat de les dues paraules. Segons va dir, la seva feina és “servir, protegir i acompanyar” totes les persones, tant els “poderosos” com els “febles”, tant els que “criden” com aquells “a qui normalment no s’escolta”.

Tot i reivindicar els valors del cos dels Mossos, com el respecte a la vida, la tolerància i la diversitat, Trapero va incloure també un missatge d’autocrítica i d’autoexigència. “No vam ser a temps d’evitar-ho”, va lamentar, i va fer una crida a seguir treballant “des del rigor, la humilitat i l’exigència” per millorar.

El cap dels Mossos va agrair les mostres de gratitud dels catalans. “Aquestes mirades ens fan sentir molt bé”, va dir, reconeixent que “l’esforç personal” dels agents “tapa les carències” pressupostàries que sovint pateix el departament.

“El Xavi volia ser policia”

El moment més emotiu del discurs de Trapero va ser al final, quan va citar els noms de les 16 víctimes mortals de l’atemptat. En concret, va voler agafar el cas del Xavi, el nen de 3 anys de Rubí que va morir a la Rambla, per posar en relleu la feina dels Mossos. “El Xavi tenia una placa de policia, de plàstic, on hi diu «Jefe» i «Xavi», perquè el Xavi volia ser policia. El Xavi volia ser agent de la brigada canina. Mentre els nostres Xavis vulguin ser policies, voldrà dir que la medalla que rebem avui té sentit, voldrà dir que tenim clar qui som i a qui ens devem”, va dir, emocionat.

El paper dels voluntaris

Aquesta “onada de solidaritat i empatia” també la va valorar la periodista de l’ARA Lara Bonilla, que va ser l’encarregada de llegir una glossa dels guardonats. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va agrair tant als voluntaris com als cossos de seguretat i emergències que “en aquelles hores tenebroses” dels atemptats ajudessin a trobar “la llum i l’esperança”.

El president va afegir que, després dels atemptats, Catalunya se sent “més colpida però més forta, gràcies a la resposta dels serveis d’emergències”. “Sabem que cada dia que no reculem en la nostra determinació contra el terror i les guerres, guanyarem”, va concloure.

En el lliurament del guardó, que cada any dona el tret de sortida als actes institucionals de la Diada, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va assegurar que “cap amenaça” portarà Catalunya a renunciar a la seva voluntat de viure en llibertat. Forcadell va dir que gràcies a l’eficàcia dels serveis d’emergències es van poder salvar vides. “En un context de gravetat extrema ens va reconfortar que comptem amb vosaltres”, va afirmar, dirigint-se a un auditori ple d’uniformes de policies, metges i serveis d’emergències.

En fer-se públic aquest reconeixement als Mossos, el fet que en la distinció no s’inclogués la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil va provocar polèmica, però ahir el Parlament va fer extensiu l’agraïment a la “resta de cossos de seguretat” i a tots els voluntaris per “la generositat i l’esperit cívic”.

stats