Tots els escenaris possibles de la confrontació parlamentària
Si retiren l’esmena a la totalitat
En cas que la CUP variï la posició i decideixi retirar l’esmena a la totalitat als comptes, s’iniciarà el tràmit dels pressupostos al Parlament. En aquest període la intenció del Govern és negociar punts concrets que acostin una aprovació de la mà dels anticapitalistes. Carles Puigdemont va anunciar la setmana passada des de les Jornades del Cercle d’Economia una rebaixa “immediata” de l’IRPF per a les rendes baixes que es tramitaria a través d’una esmena del grup parlamentari de Junts pel Sí. Segons figura al calendari, els pressupostos haurien de ser aprovats a finals de juliol. Tornant de l’estiu, però, els comptes del 2017 ja començarien a ser treballats en el si del Govern i caldria aprovar-los abans que s’acabi l’any.
Si es manté el veto
Pròrroga
En cas que la CUP mantingui l’esmena a la totalitat i el Govern no retiri el projecte de pressupostos presentat -ja han avisat que no ho faran-, l’escenari que es produirà serà una pròrroga dels comptes del 2015, que CiU va aprovar amb el suport d’ERC. Segons han avisat Carles Puigdemont i diversos membres de la conselleria d’Economia, sense uns nous pressupostos no es podran augmentar les partides en polítiques socials -un 73% dels comptes presentats per Oriol Junqueras van destinats a aquest àmbit-, contractar nous tècnics per bastir la Hisenda pròpia ni desplegar amb garanties l’acció exterior. De fet, avisen que no aprovar els comptes deixaria el procés “tocat” i enterboliria les relacions amb la CUP, amb qui haurien de començar a negociar els comptes del 2017.
En canvi, els cupaires desvinculen el pacte d’estabilitat del debat pressupostari i ja fa setmanes que insisteixen que “es poden fer moltes coses” amb una pròrroga dels comptes. Assumint que és l’escenari més plausible, defensen que el full de ruta cap a la independència no queda torpedinat.
Eleccions
Un escenari en què tota l’oposició voti en contra dels pressupostos comprometria l’estabilitat de qualsevol Govern, però des de la Generalitat sostenen que, fins i tot en aquest cas, no es preveu un avançament electoral. De fet, en la reunió entre Puigdemont i les entitats sobiranistes -ANC, Òmnium i AMI- divendres a Palau, el president va assegurar que unes noves eleccions anticipades, que s’haurien de convocar per a la tardor, no estan damunt la taula. “Ningú a CDC vol comicis”, afirmen fonts governamentals. Ara bé, el cert és que hi ha dirigents de Convergència que auguren una legislatura més curta del que es preveu des de l’inici.
L’amenaça d’unes noves eleccions ja va aparèixer durant el debat d’investidura, en què hi havia membres de CDC que preferien tornar a passar per les urnes que no pas que Artur Mas fes un pas al costat. Les eleccions del 26-J -ERC té més bones perspectives electorals que CDC- poden resultar decisives per allunyar la repetició d’eleccions a Catalunya. Les enquestes indiquen que, en unes noves catalanes, ERC s’imposaria i CDC i la CUP baixarien.