Política 11/04/2016

ERC assegura que hi haurà govern a Espanya i evita el debat sobre la llista unitària: "No hi dedicarem ni cinc minuts"

El portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, afirma que "Podem ha caigut del cavall" perquè PP, PSOE i C's "mai acceptaran el referèndum"

Núria Orriols
2 min
El diputat d’ERC Joan Tardà va defensar ahir una moció per instar el Congrés a negociar la independència de Catalunya.

Barcelona"El nostre partit no dedicarà ni cinc minuts de debat sobre com presentar-nos a les eleccions espanyoles fins que no hi hagi convocatòria d'unes eleccions pel mes de juny". Així de clar s'ha expressat el portaveu d'ERC a Madrid, Joan Tardà, en roda de premsa aquest dilluns el matí, en ser preguntat sobre la possibilitat d'una llista unitària amb CDC ara que l'acord de govern entre els partits espanyols sembla improbable. Tot i això, Tardà no ha desaprofitat l'ocasió per assegurar que presentant-se per separats als comicis amb Democràcia i Lliberat el passat 20- hi ha hagut un treball de coordinació "excel·lent". "No hem pagat cap mena de penyora per anar separats".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el republicà s'ha mostrat convençut que hi haurà govern a Espanya per la "pressió" que exerciran -ha dit- els poders econòmics, les enquestes i altres estats. I en aquest punt, veu possible recuperar la idea d'una gran coalició entre PP, PSOE i C's. Una aliança que estaria unida per la seva oposició al rebuig al referèndum i el dret a decidir de Catalunya. "Podem ha caigut del cavall", ha assegurat Tardà en al·lusió a la voluntat del partit morat d'arribar a un acord amb els socialistes que inclogués una consulta a Catalunya. "Nosaltres sempre els hem agraït que posessin sobre la taula el referèndum. Ara han caigut del cavall i s'han adonat que PSOE, PP i C's mai acceptaran un referèndum", ha dit.

I les crítiques no han acabat aquí. S'han dirigit directament a En Comú Podem i sobre la possibilitat de celebrar una consulta s'ha expressat en aquests termes: "Els hem animat a no defallir i a mantenir la bandera del referèndum. Creien que el que no hem aconseguit nosaltres, però, ells ho aconseguirien. Ara han constatat que això no és possible".

"Que es deixin de punyetes i que es posin a fer feina per proclamar al república"

Tardà també s'ha referit a l'assemblea d'ICV d'aquest cap de setmana, en què la nova coordinadora, Marta Ribas, va proclamar que els ecosocialistes es preparaven per guanyar les properes eleccions a Catalunya. El republicà ha acusat els verds de "renegar de la seva història" i no seguir l'estratègia del PSUC de "sumar per assolir totes les llibertats" (una estratègia que considera que sí que segueix ERC). "Quan es proclami la república els dirigents d'ICV intentaran esborrar declaracions que ara estan fent de manera irresponsable", ha considerat.

Sobre les properes eleccions a Catalunya, el portaveu d'ERC ha asseverat que no sap qui guanyarà però el que és "segur" és que no seran uns comicis autonòmics sinó "constituents". "Que es deixin de punyetes i que es posin a fer feina per proclamar la república", ha etzibat Tardà, instant-los a deixar enrere la clau autonòmica.

stats