"Serioses dificultats" en les relacions amb el Govern: què en pensa el nou president del TSJC del procés

Durant l'examen per al càrrec pel qual ha estat elegit avui pel CGPJ ja va advertir que hi haurà "serioses dificultats" en les relacions amb el Govern i el Parlament si persisteixen en el full de ruta sobiranista

El nou president del TSJC, Jesús María Barrientos / TSJC
Marc Colomer
28/01/2016
2 min

BarcelonaEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha triat aquest dijous per àmplia majoria el conservador Jesús María Barrientos com a nou president del Tribunal Superior de Justícia de CatalunyaJesús María BarrientosTribunal Superior de Justícia de Catalunya, obertament hostil amb el procés sobiranista català. A diferència del seu antecessor, el progressista Miguel Ángel Gimeno, Barrientos no aspira a mantenir el poder judicial al marge del contenciós polític Catalunya-Espanya, sinó que en la seva exposició durant l'examen per accedir al càrrec va advertir que si el Parlament i el president del Govern persisteixen en el full de ruta sobiranista hi haurà "serioses dificultats" en les relacions del TSJC amb les institucions d'autogovern de Catalunya, que arribat el cas s'haurien de regir, va defensar, per "criteris d'excepcionalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'exposició del seu programa de govern al TSJC davant del Consell General del Poder Judicial en cas de ser escollit –com ha passat aquest dijous–, Barrientos, a diferència dels altres dos aspirants al càrrec, va introduir el procés català en l'exposició del seu programa. I ho va fer per advertir que hi haurà "serioses dificultats en el manteniment dels canals normals de relació institucional" amb el Parlament i amb la presidència de la Generalitat si persisteixen en el full de ruta sobiranista, que "suposa la ruptura amb la legalitat constitucional i la desobediència" dels tribunals.

I va avisar que, en aquest cas, les relacions de la presidència del TJC amb la de la Generalitat s'haurien de regir per "criteris d'excepcionalitat" per garantir el compliment de la legalitat espanyola. Relacions "delicades" si es desenvolupa la resolució rupturista del 9-N suspesa pel Tribunal Constitucional, que a criteri seu és una declaració de "desobediència".

Avís a navegants

A més, el nou president del TSJC va deplorar que els magistrats que demanen treballar fora de Catalunya ho fan per la "falta d'estabilitat familiar i professional que provoca el moment actual que viu Catalunya i les incerteses que genera". I va censurar que els magistrats nomenats a proposta del Parlament puguin jutjar casos que afecten partits que han proposat el nomenament. És el cas del jutge del TSJC que instrueix el cas del procés participatiu del 9-N, Joan Manuel Abril, a qui el CGPJ investiga per determinar si va dilatar la causa injustificadament. Per això, va reclamar al poder judicial que "asseguri la imparcialitat dels magistrats que porten causes judicials a polítics aforats”. "Per evitar qualsevol aparença de sospita seria bo que els magistrats que jutgin polítics aforats no siguin designats pel mateix partit polític de l'imputat", va defensar.

stats