El TC suspèn part de la llei antidesnonaments
Admet el recurs del govern espanyol, que va al·legar que no es respectava la "igualtat de tracte dels espanyols"
MadridEl Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimarts els recursos del govern espanyol en contra de la llei catalana d'emergència habitacional, coneguda popularment com la llei contra els desnonaments. Es tracta d'una llei emblemàtica ja que substitueix la llei de pobresa energètica de 2014, ja tombada per l'alt tribunal.
La Moncloa va anunciar a finals d'abril que demanava la suspensió de la norma davant del TC perquè no garantia la "igualtat de tots els espanyols". Ho va fer només un dia després que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, es reunís amb la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a Madrid i que li transmetés la urgència de no recórrer la llei. Ara la Generalitat té quinze dies per presentar les al·legacions que cregui convenients.
La Moncloa es referma
Sáenz de Santamaría ha instat tant la Generalitat com als ajuntaments de Catlaunya a seguir executant la llei que no ha estat suspesa i a no "escudar-se" en el recurs del govern espanyol. La Moncloa recorda que no van demanar la suspensió de tota la llei i que en cap cas la decisió del TC afecta als articles sobre pobresa energètica, tal i com "el senyor Puigdemont va plantejar al senyor Rajoy". "És a dir, que poden complir la resta de la llei", ha dit en declaracions als periodistes després de clausurar un acte amb empresaris a l'hotel Palace de Madrid.
La decisió del TC arriba només dos dies després que milers de persones es manifestessin a Barcelona en contra dels vetos de l'alt tribunal, en una protesta que va unir societat civil, associacions i la majoria de partits. El PSC va decidir també unir-s'hi. I el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va defensar ahir el gest de Miquel Iceta i es va comprometre a crear una llei perquè el TC no pugui vetar normes socials si és president.
El ministre de Justícia en funcions, Rafael Català, ha titllat aquest dimarts de "profundament antidemocràtica" la protesta contra el TC a Catalunya. I s'ha mostrat sorprès que "partits com el PSC es prestin a fer manifestacions amb l'esquerra més radical", el que suposa "un atemptat molt greu en contra la democràcia". Per a Català, aquest òrgan "dota d'estabilitat l'Estat i dóna també estabilitat al nostre model de convivència".
Dos anys de prohibicions
La primera normativa que prohibia tallar el subministrament de llum i gas a les llars amb menys recursos va quedar en suspens a finals del 2014, quan el TC va suspendre cautelarment el decret català en acceptar també en tràmit el recurs del govern espanyol. L'executiu de Mariano Rajoy va al·legar que la norma genera desigualtats entre els consumidors de la resta de l'Estat, on no tindria efecte aquesta garantia de subministrament.
La sentència va arribar fa només unes setmanes, i el TC va anul·lar part del decret de pobresa energètica perquè va considerar que la Generalitat no té competències per decidir si s'ha de tallar o no el subministrament, de manera que va concloure que el decret és "inconstitucional".