El TC accepta les competències per suspendre polítics
Avala dividit la llei del PP per inhabilitar càrrecs independentistes
MadridMariano Rajoy ha aconseguit el seu propòsit i ja té a les mans una arma definitiva per suspendre en un tancar i obrir d’ulls els polítics catalans que desobeeixin. Un any després que el PP aprovés sol al Congrés la reforma exprés del Tribunal Constitucional (TC), el ple de l’alt tribunal ha acceptat convertir-se en un tribunal penal amb capacitat per multar o suspendre els càrrecs públics que no compleixin les seves sentències. La decisió és una victòria per a Rajoy per aturar el procés, però té un preu per al ple del TC. Per primera vegada des de la sentència contra l’Estatut del 2012, no hi ha hagut unanimitat en un assumpte relacionat amb Catalunya. Tres dels onze magistrats, els que tenen un perfil més progressista, van rebutjar ahir la sentència que considera constitucional la reforma.
El canvi legal ha generat malestar entre els magistrats des que va començar a caminar perquè aprofundeix el camí emprès pel govern de Rajoy de judicialització del procés. La vicepresidenta del TC, la basca Adela Asúa, va presentar a principi d’octubre una ponència en què pretenia declarar inconstitucionals els articles de la llei que donaven competències sancionadores al tribunal, però la seva posició va quedar en minoria. Va agafar-ne el relleu el magistrat conservador Pedro José González-Trevijano, molt pròxim al PP, que sí que considera que la reforma s’ajusta a la Constitució perquè el TC està configurat en la carta magna com un “veritable òrgan jurisdiccional”, i com a tal ha de tenir potestat per “executar” les seves resolucions.
El TC, però, vol evitar que la resta de poders l’acusin d’estar actuant com un tribunal penal. En la seva sentència juga amb el llenguatge. Assegura que en cap cas la seva funció és inhabilitar polítics, sinó simplement “suspendre cautelarment” durant un període que els mateixos magistrats hauran de deliberar. La primera persona que es podia haver vist afectada per aquesta reforma era Carme Forcadell. De fet, el TC tenia previst aparcar el recurs per desobediència contra la presidenta del Parlament fins que no resolgués sobre la seva reforma. Finalment, però, van decidir utilitzar un altre mecanisme més lent: van demanar a la Fiscalia que la imputés.
En aquell cas el ministeri públic va tardar pocs dies a tirar-ho endavant, i així el TC no es va haver de retratar. Però ja hi ha sobre la taula un nou recurs del govern espanyol en contra de les resolucions aprovades per Junts pel Sí i la CUP després de l’últim debat de política general que avalen la via unilateral. Serà l’oportunitat per al TC de posar sobre la taula les primeres inhabilitacions. L’advocacia de l’Estat va assenyalar de nou Forcadell.
La reforma del TC, però, se li pot acabar girant en contra a Rajoy, tal com va advertir el PSOE fa un any, quan va prometre derogar-la. La modificació també podria obligar el tribunal a actuar contra la Moncloa si no compleix les seves sentències. La reforma obre la porta, fins i tot, a suspendre un president del govern espanyol si desacata una sentència. El TC és un tribunal polititzat però en el qual la relació de magistrats no canvia en sintonia amb els governs.
Puigdemont: “El TC està dividit”
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per mitjà del seu perfil personal de Twitter, va criticar l’aval de la nova llei del Tribunal Constitucional. Puigdemont va assegurar que la decisió és “un pas enrere en la democràcia”. A la piulada, el president adverteix que el Constitucional està dividit després que tots els grups parlamentaris menys el PP es mostressin contraris a aquesta reforma.