El Suprem envia Homs a judici pel 9-N
La Fiscalia demana 9 anys d'inhabilitació pels delictes de prevaricació administrativa i desobediència greu
MadridFrancesc Homs haurà de seure molt aviat al banc dels acusats pel 9-N. En una interlocutòria emesa avui, el Tribunal Suprem ha obert judici oral contra l'actual diputat del Partit Demòcrata al Congrés i exconseller de la Presidència per l'organització de la consulta del 2014. El magistrat de la Sala Penal Andrés Palomo del Arco veu indicis d'un delicte de prevaricació administrativa i d'un delicte de desobediència greu comès per l'autoritat pública en relació amb el 9-N.
La interlocutòria recull tots els fets de l'informe del fiscal, que demana fins a 9 anys d'inhabilitació per l'organització del 9-N. A més, defensa que serà aquest tribunal qui tindrà competència fins a l'últim moment per jutjar Homs malgrat que abandoni la seva condició d'aforat per ser diputat al Congrés. Ara, l'exconseller de la Presidència té un termini de deu dies per presentar el seu escrit de defensa, ja que no se li deixa presentar cap recurs més en contra de l'obertura de judici oral. De fet, la Fiscalia ja donava per fet al setembre que Homs seria inhabilitat i que no acabarà ni aquest curs polític com a diputat.
En les pròximes setmanes, un cop Homs presenti l'escrit de la seva defensa, el Suprem dictarà la data del judici. Serà segurament posterior a l'inici del judici pel 9-N del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, que comença el 6 de febrer i pel qual l'ANC ha fet una crida a la mobilització en què fins i tot ha demanat que la gent s'agafi festa per donar-los suport.
L'ofensiva judicial contra el diputat s'ha accelerat els últims mesos. El Congrés va acceptar el passat 22 de novembre que el Suprem jutgés Homs després de votar en secret el suplicatori. En plenes vacances de Nadal el jutge ja va demanar a la Fiscalia que presentés el seu escrit d'acusació contra Homs, per al qual demana nou anys d'inhabilitació, un menys que per a Artur Mas.
Segons el jutge, en una dura interlocutòria de 33 pàgines en què s'acusa Homs i el Govern de contrariar "grollerament" l'ordenament jurídic i de justificar-ho amb un "difús mandat ciutadà", hi ha indicis suficients dels delictes que s'imputen a l'exconseller.
El jutge recorda que la consulta del 9-N va ser suspesa pel Tribunal Constitucional només 5 dies abans de celebrar-se, però, tot i així Homs "no va suspendre cap de les actuacions ni actes que es desenvolupaven per a la celebració d'aquesta consulta, ni tan sols els que depenien directament del departament de la Presidència del qual era titular, tot i ser conscient de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional i la consegüent inviabilitat de la seva celebració". A més, afirma el magistrat, va "potenciar" el "denominat procés participatiu que culminava en la consulta del 9-N".
A través del seu compte de Twitter, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut mostrar el seu suport cap a Francesc Homs. A la piulada assegura que el 9-N va ser "un dia immens" i que va tenir una "potència democràtica que ningú no podrà inhabilitar".
D'altra banda, la consellera de la Presidència, Neus Munté s'ha mostrat sorpresa de la rapidesa "amb què a vegades avancen qüestions judicials" i ha afirmat que cap ''amenaça d'inhabilitació'' podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya.