El Sudan del Sud comença a comptar els vots del referèndum d'independència, amb una participació de més del 80%
Juba (Sudan del Sud)Més del 80% dels votants de Sudan del Sud han expressat la seva opinió a les urnes sobre si volen que el territori s'escindeixi del Sudan. El percentatge garanteix la validesa del sondeig, que requeria un 60% de la participació. Aquest diumenge ha començat el recompte de vots i es preveu que els resultats es facin públics al principi del mes de febrer. Tots els sondejos apunten que la població del Sudan del Sud dirà sí a la independència, el que suposaria la creació d'un nou estat a l'Àfrica i l'emergència de la primera frontera no decidida per europeus. Els col·legis electorals van tancar portes aquest dissabte, després d'una setmana de votacions.
En els primers resultats oficials, els sudanesos del sud que viuen a Europa van votar de manera contundent per escindir-se del nord. Segons informa la BBC, el recompte de vots en deu llocs de la capital del sud, Juba, també han testificat una elevada votació en favor de la independència.
La participació hauria estat superior al 80% i fins i tot es considera que podria arribar fins al 90%. Així ho ha declarat l'expresident dels EUA Jimmy Carter, qui forma part de la missió internacional d'observadors. Carter i la resta d'observadors han coincidit que el procés s'havia dut a terme de manera transparent i s'ajustava als paràmetres internacionals.
La data límit per fer públics els resultats és el 15 de febrer, però es preveu que siguin anunciats en començar el mes, tan aviat com acabi el recompte de vots. L'esperança és que la independència del Sudan del Sud acabi amb dècades de guerra. De fet, el referèndum és fruit d'un acord bilateral de pau entre el nord (de majoria musulmana) i el sud (on la majoria té creences cristianes o bé tradicionals) que es va signar el 2005.
'Això és el que hem esperat els últims 21 anys'
'Estic alleujat, perquè això és el que hem esperat els últims 21 anys', ha dit a Reuters Ayen Deng, ciutadà del sud. 'És clar que hi haurà independència, ho podem olorar', ha valorat un altre sud-sudanès, Santino Riek.
El sud suposa un quart del territori total del Sudan i el seu subsòl és ric en petroli. Si bé el nord, presidit pel polèmic Omar al-Bashir, accepta l'escissió, els experts coincideixen que Khartum intentarà seguir mantenint cert control sobre els beneficis del petroli. La Cort Penal Internacional té un ordre d'arrest sobre al-Bashir pels crims al Darfur.
Aquesta setmana al-Bashir va declarar en un discurs a Khartoum que ni el nord ni els musulmans havien oprimit mai el sud, sinó que la divisió era fruit de la Gran Bretanya, antic poder colonial. 'El sud ha estat un pes per al Sudan des de la independència fins al dia d'avui', ha dit a la televisió estatal.
Segons les dades de les Nacions Unides, més de 182.000 exiliats que un dia van marxar al nord han tornat ara al sud, per por de les represàlies al nord després de les votacions. El govern de Sudan del Sud creu que la xifra de repatriats podria arribar al mig milió.