Política 04/08/2016

Societat Civil Catalana programarà un acte en contra del monolingüisme català per la Diada

L'entitat espanyolista pretén neutralitzar la tendència "preocupant de voler relegar el castellà" a Catalunya i aprofundir en els beneficis del bilingüisme

Europa Press
2 min
Societat Civil Catalana celebrarà la Diada el 8 de setembre amb un acte acadèmic a favor del bilingüisme

BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) celebrarà l'Onze de Setembre amb un acte acadèmic sobre el bilingüisme i en contra de les veus que reclamen el català com a única llengua oficial a Catalunya. Segons ha explicat a Europa Press el president de SCC, Rafael Arenas, l'entitat vol aprofundir en els beneficis del bilingüisme mesos després que el Grup Koiné presentés un manifest a favor del monolingüisme català sota el títol 'Per un veritable procés de normalització lingüística en la Catalunya independent'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, l'acte serà el 8 de setembre a les 7 de la tarda al paranimf de la Universitat de Barcelona, la mateixa sala on es va presentar aquest manifest. El manifest del Grup Koiné va ser interpretat per alguns sectors com a discriminatori amb el castellà i, fins i tot, va arribar al Parlament, on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en va defensar la cooficialitat.

L'acte comptarà amb un grup d'acadèmics que reflexionaran sobre els beneficis del bilingüisme des de multitud de perspectives, com la psicològica, la cultural i la social, per contrarestar la "tendència preocupant de voler relegar el castellà" a Catalunya, ha lamentat Arenas.

L'objectiu que, segons SCC, té aquest acte és oferir un debat constructiu i divulgar els aspectes positius que el castellà i el català convisquin "per igual" a Catalunya. L'entitat espanyolista espera comptar amb la participació dels partits catalans. En l'últim acte de l'entitat, centrat en el Brexit, hi van assistir representants del PSC, C's i el PP.

SCC ha tornat a descartar per segon any consecutiu organitzar una manifestació per contrarestar les mobilitzacions de les entitats independentistes. Arenas ha assegurat que no volen "ser esclaus de dates mítiques" per mobilitzar-se al carrer. SCC va néixer el 2014, i aquest mateix any va apostar per una manifestació a Tarragona que va aplegar unes 3.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra.

Tot i això, l'entitat instal·larà carpes informatives els dies 10 i 11 de setembre per tot Catalunya i facilitarà "informació històrica" de la Diada i la raó per la qual se celebra.

Crítiques a les entitats sobiranistes

El president de SCC ha considerat que les entitats independentistes han optat per descentralitzar els actes de la Diada d'aquest any perquè "potser pensen que es difícil superar l'afluència dels anys anteriors, en els quals multiplicaven les xifres reals d'assistents".

Arenas ha reclamat al Govern que no utilitzi els mitjans de comunicació públics, i a les entitats sobiranistes que deixin de monopolitzar una Diada que hauria de ser de tots els catalans.

stats