REFUNDACIÓ NACIONALISTA

Sectors convergents impulsen una llista de consens al nou partit

La falta d’acord sobre el canvi de nom obligarà a solucionar la qüestió al congrés

Artur Mas fa mesos que dissenya l’estructura de la futura CDC.
Oriol March
01/07/2016
3 min

BarcelonaEl camí de Convergència cap a la creació d’un nou partit s’accelera. L’estructura de la formació que sorgirà del congrés dels pròxims 8, 9 i 10 de juliol encara no està del tot definida -es polirà al conclave a partir d’un document que es repartirà a tothom que s’hagi registrat per participar en la iniciativa-, però ja hi ha moviments de fons per bastir una candidatura “guanyadora i de consens” de cara a la votació de la futura cúpula, que se celebrarà el 23 de juliol. En un principi, tal com va avançar l’ARA, la direcció tindrà dotze persones -el nombre és susceptible de variar en funció de les propostes que facin els assistents al congrés- i diverses famílies del partit busquen una llista “plural” que abraci els corrents ideològics i les federacions territorials. D’aquest plantejament, tanmateix, en queda exclòs -segons diverses fonts- l’espai Nova Convergència, que impulsa Germà Gordó, exconseller de Justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui apareix entre els candidats a formar part de la llista, que és seguida amb atenció per part de l’actual direcció? Els noms integren el poder territorial, les “cares noves” que reclama Artur Mas -així ho va deixar dit, un cop més, en la reunió de la direcció d’aquest dilluns-, i els corrents ideològics que hi ha dins de Convergència. Dirigents amb altes possibilitats de formar part de la llista són Marta Pascal, actual portaveu i que en els últims temps ha guanyat ascendència dins la direcció; Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM); Marc Castells, alcalde d’Igualada; Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i diputat de Junts pel Sí; Marc Guerrero, líder del sector liberal; Miquel Àngel Escobar, delegat del Govern a Barcelona i sense carnet de CDC; i David Bonvehí, home fort dels nacionalistes a les comarques centrals i diputat al Parlament.

Un dels dotze integrants de la cúpula serà el màxim dirigent executiu del partit, tenint en compte que, segons la versió més estesa actualment a la sala de màquines de CDC, Mas assumirà una presidència representativa. Per a aquest càrrec executiu, una de les opcions que més consens genera és la de Neus Munté, consellera de la Presidència. Quins condicionants té, això? És molt probable que el número dos del partit no pugui tenir presència al Govern arran del règim d’incompatibilitats que posarà en marxa la formació. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “compta amb Munté dins l’executiu per seguir fent de portaveu”, segons fonts nacionalistes consultades.

Debats de fons

A banda dels principis ideològics i nacionals del nou partit -ahir els liberals van aprovar en assemblea un full de ruta de sis punts que demana “persones íntegres” a primera fila-, hi ha un pols que tindrà molta presència la setmana vinent. Es tracta del nom que tindrà la formació: hi ha sectors partidaris de mantenir-lo, com ara Germà Gordó, i d’altres que el volen completament nou, com els liberals. La qüestió no està decidida -es va constatar a la reunió de la direcció de dilluns- i s’acabarà de perfilar al congrés. El partit ha rebut l’assessorament d’empreses especialitzades en la creació de noms, i s’estan avaluant els pros i els contres de mantenir el mot Convergència al frontispici del nou partit.

A una setmana del congrés de refundació, tots els fronts oberts s’encaminen cap al desenllaç.

stats