Santi Vila: "La nova CDC no ha de ser una mala còpia d'ERC, com ha passat durant els últims mesos"

El conseller de Cultura, en una entrevista a l'ARA, veu la marca nacionalista afectada pels casos de corrupció

Oriol March
03/03/2016
3 min

BarcelonaEl conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat aquest dijous en una entrevista amb Antoni Bassas i Laura Serra al plató de l'ARA que l'espai polític que surti de la refundació de Convergència "no ha de ser una mala còpia d'ERC, com ha passat els últims mesos". "Hem de fer una cosa rabiosament nova vinculada als valors primigenis fundacionals de CDC. Som un partit que creu en la cultura meritocràtica, centrista, amb un liberalisme de base cristiana, on qui cap tothom, que sigui molt exigent amb els seus quadres polítics, que faci marca de la honestedat i que tingui tolerància zero amb qualsevol comportament indigne", ha assegurat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No hem de ser només un partit independentista", ha indicat Vila, que ha assegurat que cal intentar "sense parar" la consecució del referèndum. Pel que fa a la possibilitat de canviar la marca, el conseller de Cultura ha constatat que ha "heredat greus casos de corrupció". "Cada vegada em costa més subscriure la idea" de no canviar el nom, ha insistit el dirigent nacionalista, que no optarà a la secretaria general però que donarà suport a qui "encarni" millor els valors que ells considera adients per al partit. Ha apuntat, això sí, que està "disposat a jugar un paper des de les institucions".

Preguntat sobre si donarà suport a algun dels aspirants a la secretaria general –entre els quals ha situat Jordi Turull i Germà Gordó, que hi han mostrat "el seu interès"–, Vila ha volgut deixar clar que totes dues estan en disposició de fer "aportacions", però no s'ha mullat. Sobre el sector afí a Josep Rull, excoordinador general, ha assegurat que potser no vol parlar de la secretaria general "per experiències passades".

Full de ruta i CUP

Vila ha assenyalat que el Govern està decidit a dotar d'un marc de "seguretats" i de "llei" que va pel camí de declarar la independència. "Això de la desobediència, de veritat, no ho considero justificat en el context en què estem", ha apuntat Vila en referència a la intervenció de Joan Tardà, número dos d'ERC al Congrés dels Diputats durant el debat d'investidura de Pedro Sánchez.

"Hem de preparar tota l'estructura legislativa, totes les accions necessàries per fer possible una declaració d'independència. No hi ha d'haver cap discontinuïtat respecte de la llei", ha apuntat el conseller de Cultura.

L'exalcalde de Figueres s'ha mostrat preocupat per l'estabilitat del pacte amb la CUP. "Tindrem una relació molt difícil al Parlament", ha avançat el conseller, que ha avisat que seria "un revés en tota regla" que no s'aprovessin els pressupostos. "Jo no veia gens bé que Artur Mas fes un pas al costat", ha recordat Vila.

L'escenari a Madrid

En referència al fallit debat d'investidura de Sánchez al Congrés dels Diputats, Vila s'ha posicionat a favor de la repetició de les eleccions. "És el més probable i el més desitjable", ha assenyalat el dirigent de Convergència, que ha qualificat de "plaça de toros" el nivell de retrets entre els representants polítics al llarg de la jornada d'ahir. Ha estat especialment dur a l'hora de qualificar els retrets que va enviar el líder de Podem, Pablo Iglesias, a Sánchez. Li va retreure la "calç viva" dels GAL, un fet que Vila considera "inadmissibles".

"Em vaig sentir molt violentat", ha apuntat el conseller, que tot i elogiar la voluntat "reformista" de Ciutadans ha apuntat que el partit d'Albert Rivera té més qualitats mediàtiques que no pas "sentit d'estat". "En el fons, el plantejament [del debat d'investidura] ha estat televisiu", ha indicat Vila.

La "reorientació" del Born

Vila ha considerat que la "reorientació" del centre cultural del Born és "comprensible", i ha assenyalat que s'ha posat en contacte amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per fer-li saber que l'ajudaran en aquest sentit. "La historiografia ens diu més coses de les que explica el Born. En algun aspecte puntual, amb ulls d'historiador, no m'hi sentia del tot còmode", ha assenyalat el conseller de Cultura.

Preguntat sobre la polèmica nascuda arran de la lectura que va fer Dolors Miquel en l'entrega dels premis Ciutat de Barcelona, Vila ha indicat que es va sentir "incòmode". "Ho vaig trobar de mala educació, impròpia d'un acte a l'ajuntament. Toca l'església és més vell que anar a peu. Aquest poema té 20 anys. És necessari insultar algú per afiançar la posició de llibertat?", ha considerat.

stats