Santamaría: "En qualsevol democràcia el govern de la Generalitat duraria dos telediaris"
La vicepresidenta espanyola reclama a Puigdemont i Junqueras que "assumeixin el seu fracàs" amb el referèndum després de la dimissió d'Albert Batlle
Madrid / BarcelonaEl govern espanyol creu que s'està complint pas a pas la seva estratègia per deixar sense efectes el referèndum: que les mateixes divisions en les institucions catalanes acabin implosionant l'1-O. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha afanyat a reaccionar aquest dilluns a la dimissió del director del Mossos, Albert Batlle. Abans d'entrar a la reunió de seguiment de la Conferència de Presidents, al ministeri d'Administracions Territorials que presideix, ha considerat "gravíssima la dinàmica" en què ha entrat la Generalitat i ha instat tant el president del Govern, Carles Puigdemont, com el vicepresident, Oriol Junqueras, a "assumir ara el seu fracàs o l'1 d'octubre", perquè "el referèndum no se celebrarà, i és un fracàs". "En qualsevol democràcia un govern com aquest hauria durat dos telediaris", ha afegit.
Sáenz de Santamaría ha lamentat que "qualsevol persona que vol fer la seva feina, que respecta la llei i que compleix amb les seves obligacions es vegi obligada a dimitir per motius polítics". Davant aquesta "dinàmica", la vicepresidenta espanyola només veu dos possibles passos: que Puigdemont i Junqueras tinguin en compte la gent "moderada" i assumeixin "ara" el seu fracàs", o bé fer-ho almenys l'1 d'octubre. Considera que un govern "sensat" hauria de parar-se a "analitzar la deriva en la qual s'estan col·locant" i "reflexionar".
Debat sobre el finançament autonòmic
En aquest sentit, la també ministra d'Administracions Territorials ha tornat a posar d'exemple la Conferència de Presidents i ha instat el Govern a veure "com la resta d'Espanya dialoga i s'entén" per arribar a acords. La reunió d'aquest dilluns ha de servir per posar sobre la taula l'estat dels 11 acords que es van subscriure el gener passat, en una taula en què no van assistir ni Puigdemont ni el lehendakari basc.
Sáenz de Santamaría ha anunciat, sense donar-ne detalls, que els pròxims dies es tancaran pactes "importants amb diferents formacions polítiques en algun assumpte". El que té més números és el pacte contra la violència de gènere, que té consens de gairebé totes les formacions. A banda, s'han de posar sobre la taula els primers esborranys per al nou model de finançament autonòmic i local, després que ja gairebé hagin acabat les dues comissions d'experts que el govern espanyol ha nomenat sobre el tema i establir línies de treball. Però sigui com sigui, l'Estat ja va deixar gairebé sense efecte el que puguin dir els experts, ja que Hisenda tindrà sempre l'última paraula.
Resposta judicial
"Si opten per tirar per estimbar-se i no assumir el fracàs del que plantegen fins a l'1 d'octubre per tensionar la societat catalana, tindran una resposta per part del govern i les institucions de l'Estat, i també molta gent sensata a Catalunya preguntarà cap on van", ha afegit.
La vicepresidenta espanyola ha recomanat també a Puigdemont i Junqueras que no es "tanquin amb ells mateixos" i amb els més "radicals i fanàtics". "En qualsevol democràcia un govern com aquest hauria durat dos telediaris –ha conclòs–. I si ara estan durant una mica més és perquè no saben com assumir que el referèndum és un fracàs".
També la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha deixat clar que "l’1-O no passarà". Segons ha dit, el govern espanyol utilitzarà "la seva força serena", basada en la "democràcia i la llei", enfront la "feblesa fanàtica" dels independentistes. En un dinar al Círculo Ecuestre per presentar la candidatura de Barcelona per ser la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), Montserrat ha assegurat que el govern de Rajoy donarà un "missatge de tranquil·litat però de fermesa" a l’hora d’afrontar l’1-O.
El PSC espera que els Mossos no es "radicalitzin"
El PSC ha volgut fer constar la seva "preocupació" per la dimissió de Batlle i confien que la marxa del director dels Mossos no confirmi una "deriva de radicalitat" a la conselleria d'Interior. "Voldríem no haver-ho de lamentar", ha dit el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa.
Illa, que ha considerat que la tasca de Batlle al capdavant de la policia catalana ha estat "molt correcta", ha recordat que el PSC ja va qualificar de "sorprenent" i "injust" el cessament de Jordi Jané com a conseller d'Interior després que hagués desbloquejat la convocatòria de la Junta de Seguretat de Catalunya. Un cessament darrere el qual el PSC intueix una voluntat de "dinamitar els ponts de diàleg" amb l'Estat.
Des de Cs, el diputat Jorge Soler s'ha mostrat convençut que "hi haurà més cessament" perquè el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, “només vol a independentistes en el seu Govern”. En declaracions als mitjans de comunicació després de visitar l'Hospital del Mar juntament amb la líder de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, Jorge Soler ha lamentat que “a Puigdemont no li importi” la trajectòria professional dels seus Consellers, sinó que “siguin de l’ANC”, tot i que ell sap que “portarà tots els catalans al fracàs amb la repetició del 9N”.