Santamaría comença l''operació diàleg’ amb l’oposició
Iceta i Arrimadas celebren el "canvi d’actitud" del govern espanyol i reclamen "fets"
BarcelonaEntre les noves atribucions de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, hi ha seduir els catalans després de cinc anys de confrontació amb la Generalitat. L’anomenada operació diàleg està en marxa, tot i que ahir Santamaría va preferir iniciar-la conversant amb l’oposició. El nou despatx de la vicepresidenta a la Delegació del govern espanyol a Catalunya va servir per exhibir unitat d’acció contra l’independentisme amb el PSC i Ciutadans. Miquel Iceta i Inés Arrimadas van entrar -per separat- a la seu del carrer Mallorca i, en sortir, tots dos es mostraven convençuts que el “canvi d’actitud” del govern espanyol va de debò.
“M’ha semblat que es prenia amb molt d’interès aquesta nova comesa. Pensa aprovar i possiblement amb nota”, opinava Iceta després d’una hora de conversa amb Santamaría. Arrimadas també celebrava la renovada voluntat de diàleg del govern espanyol, però ho atribuïa a les exigències de Ciutadans durant les negociacions per a la investidura i, sobretot, a la pèrdua de la majoria absoluta del PP. “Vam imposar una sèrie de requisits al PP i molts tenen a veure amb un canvi d’actitud tant a Catalunya com a la resta d’Espanya”.
Tant Iceta com Arrimadas reclamen ara que el “canvi d’actitud” es tradueixi en “fets”. La reforma del model de finançament, la inversió en infraestructures, el corredor mediterrani i la solució al problema estructural de Rodalies són alguns dels “gestos” que el PSC i C’s esperen veure en els pròxims mesos de l’executiu estatal. “Amb un canvi d’actitud no n’hi ha prou. Ja fem tard”, va advertir Iceta.
Els gestos també haurien de sortir de la Generalitat, segons l’oposició. Iceta i Arrimadas van coincidir amb Santamaría en la necessitat que el president del Govern, Carles Puigdemont, canviï d’opinió i assisteixi a la conferència de presidents autonòmics que l’Estat convocarà aviat. Divendres passat va ser el delegat del govern espanyol, Enric Millo, qui va reclamar personalment a Puigdemont que fes marxa enrere en la seva decisió. L’assistència del cap de l’executiu català a la conferència de presidents seria vista per la Moncloa com la demostració que hi ha voluntat de dialogar.
Junqueras serà el següent
Santamaría prefereix començar a dialogar amb l’oposició tot i que sobre la taula hi té la carta que el 21 de novembre li va enviar el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, instant-la a mantenir una reunió formal a Barcelona. En una entrevista a l’ACN, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, trobava “sorprenent” que el PSC i C’s passessin per davant, tot i que felicitava la vicepresidenta espanyola per la seva iniciativa de ser més present a Catalunya. Fonts de l’entorn de Junqueras consultades per l’ARA resten importància a la manca de concreció de la reunió i remarquen que no esperen “res” del govern espanyol. Junqueras tornarà a presentar les 46 propostes que Carles Puigdemont ja va reclamar a Mariano Rajoy el passat mes d’abril i que encara no han rebut resposta. En la mateixa línia, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va considerar en declaracions a Europa Press que la nova actitud que expressen des de la Moncloa és només “una operació de màrqueting”.
Per la seva banda, Enric Millo va emmarcar les trobades d’ahir dins d’una sèrie de reunions que la vicepresidenta espanyola vol mantenir “durant les pròximes setmanes i mesos” amb els representants de la societat civil catalana. Iceta i Arrimadas eren els dos únics líders polítics que li havien demanat la reunió -a més de Junqueras- i Santamaría va decidir començar per ells. “En absolut és un lleig al Govern”, va subratllar. Segons ell, la trobada amb Junqueras es farà a Barcelona “tan aviat com sigui possible”.
Més enllà del Govern
A un quart de sis de la tarda, Santamaría arribava en cotxe oficial a la Delegació del govern espanyol, amb temps suficient per rebre primer Iceta i després Arrimadas. Les dues hores de conversa amb els principals líders de l’oposició al Parlament no van ser, però, les úniques que la vicepresidenta va destinar a la carpeta catalana. Al migdia es va trobar amb empresaris en una reunió que va preferir allunyar del focus informatiu i, per tant, de la seu del carrer Mallorca. Fonts pròximes a la vicepresidenta espanyola van circumscriure la reunió a l’àmbit “privat” i Millo va afegir que “no és necessari que tots els contactes que tingui amb representants de la societat catalana hagin de ser coneguts públicament”. De fet, ja va anunciar que aviat n’hi hauria molts més vinculats “al món econòmic, associatiu i esportiu”.
Millo va voler deixar clar que l’ operació diàleg no només està lligada al món polític. De fet, el delegat considera que, des de fa un parell de mesos, ja hi ha relacions “permanents” amb la Generalitat i ara és hora d’ampliar-les a altres sectors amb Santamaría al capdavant. “La relació d’Espanya amb els catalans no és només amb el Govern”, va sentenciar. Així, la trobada amb empresaris i polítics s’ampliarà aviat a altres sectors.
Ahir, de manera indirecta, Millo reconeixia que l’estratègia que el PP ha seguit els últims anys no ha sigut la més indicada per superar el “bloqueig institucional” entre governs. “La nostra intenció és suprimir els 600 quilòmetres de distància entre Barcelona i Madrid i demostrar que el govern d’Espanya és aquí, al carrer Mallorca”.