Sánchez deixa als ‘barons’ la decisió final sobre pactes
MadridAssetjat pel PP, l’establishment i l’ala territorial i més conservadora del partit, i en plena partida de pòquer amb Podem, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, intenta calmar les aigües a pocs dies de la reunió del comitè federal que pot frenar o alimentar la determinació d’aconseguir un pacte “progressista” amb Podem i altres formacions (ell el voldria amb Ciutadans, però IU, el PNB, ERC o DL són més a l’abast). Un pacte que, en qualsevol cas, el salvaria com a líder de partit i que evitaria que el PSOE es diluís donant suport al PP o afrontant unes noves eleccions de resultat incert. Ahir es va reunir el comitè de direcció a la seu de Ferraz i Sánchez va desplegar una ofensiva, personalment i a través del secretari d’organització, César Luena, per asserenar els ànims i intentar mantenir el control del partit mentre la seva rival interna, la presidenta andalusa, Susana Díaz, manté un inquietant silenci i per darrere s’assegura dret de veto sobre els pactes.
Díaz es limita a enviar, a través dels seus emissaris i dels barons afins, missatges en el sentit que, encara que el comitè federal fixés el 28 de desembre passat posició sobre acords (va afirmar que li toca prendre la iniciativa al PP i que l’alternativa entorn al PSOE no pot posar en risc la unitat d’Espanya), caldrà que, arribat el cas, un nou comitè federal ratifiqui qualsevol entesa a què s’arribi abans d’investir Sánchez.
Ningú vol el PP i pocs a Podem
Formalment, ningú vol veure el PSOE fent de crossa del PP, però la vella guàrdia i els barons tampoc volen un pacte amb Podem que impliqui compartir-hi govern o fer concessions. Si Sánchez conclou amb èxit una negociació amb Iglesias s’hauran de posicionar. Ahir Luena va considerar que amb l’acord del comitè federal del 28 de desembre ja n’hi havia prou, tot i que no es tancava a convocar-ne un altre sobre pactes en un futur. El que al migdia era una possibilitat, que Ferraz relativitzava a la tarda, al vespre ja era un fet que es confirmava a instàncies de les federacions andalusa, valenciana i castellanomanxega.
Aquesta setmana, amb la mirada posada en la reunió de dissabte, que vista la cessió pot acabar en un tràmit per fixar data del congrés a la primavera, i quan no ha començat formalment cap negociació -només ho farà si l’hi encomana el rei-, Sánchez s’està reunint amb els seus barons per demanar-los suport.
Una forma de calmar-los, a més de concedir-los tenir l’última paraula, és fer baixar els fums a Podem. Després de dies de retrets i ofertes desafiants, diumenge Sánchez i Pablo Iglesias van parlar. De la conversa en van transcendir retrets. Ahir el líder de Podem insistia que ell vol compartir govern amb els socialistes en funció de la seva representació (la meitat dels ministeris) i que no tindria sentit donar-los suport extern. Luena afirmava que “la tradició” del PSOE és governar en minoria i així ho volen també ara, encara que només compten amb 90 dels 350 escons del Congrés. El dos del PSOE va lamentar el “tacticisme i el teatre” de Podem i el PP a costa del ministeris de la Plurinacionalitat i els contactes per a la governabilitat.
El PSOE dóna poc marge a la sorpresa. Tot i que Sánchez ha acceptat els contactes amb ERC (amb Oriol Junqueras en persona) i CDC, Luena insistia que no aniran “a buscar cap vot independentista”, tot i que, òbviament, no els rebutjaran. Una vegada i una altra repetia que no faran Sánchez president “a qualsevol preu” en un intent d’asserenar ànims, i impedir que el PP i l’opinió pública creïn noves turbulències.
D’entre les federacions, el PSC és una de les que més aferrissadament defensen barrar el pas al PP. Els socialistes catalans, que van fer campanya amb el lema #FemForaRajoy, tindrien molt difícil justificar-ho, sobretot tenint en compte que acusen els populars de ser els principals exportadors de la catalanofòbia a Espanya. Davant dels barons que pressionen per encarir un acord amb Podem, ahir s’aferraven a l’acord del comitè federal, que dissabte va apuntalar el consell nacional del PSC amb una resolució que apostava per un “govern reformista”, informa Sara González.
CDC s’autoesmena i posa preu
La situació a Madrid va planar també sobre la permanent de CDC, informa Oriol March. El missatge oficial és que els seus diputats “d’entrada” no preveuen ni abstenir-se a una hipotètica candidatura de Sánchez. Alts dirigents consultats esperen ofertes. Fa uns dies CDC insinuava -Artur Mas inclòs- que podria donar suport a canvi de res al PSOE per fer fora Mariano Rajoy, però han virat i ho vinculen a respectar el mandat del 27-S. D’implicar-se en el nou escenari estatal, ni parlar-ne. Al seu torn, i per facilitar un govern PSOE-Podem, ERC posarà damunt la taula, segons Joan Tardà, el reconeixement del dret d’autodeterminació i el compliment de les obligacions financeres de l’Estat amb la Generalitat.