L’ESCENARI ESTATAL

L’esquerra deixa Sánchez sol amb C’s en el primer ple d’investidura

Cop de porta de Podem, Compromís i IU a una oferta ‘in extremis’ del PSOE amb poques novetats

Pedro Sánchez va rebre ahir el suport del comitè federal del PSOE a l’estratègia de pactes amb C’s. El líder socialista, però, va sorprendre amb una nova oferta a Podem, Compromís i IU.
Mariona Ferrer I Fornells
01/03/2016
3 min

MadridFa sis anys Pedro Sánchez posava per primera vegada els peus al Congrés com a diputat per carambola. No havia sigut escollit a la primera en les eleccions generals del 2008 i es va haver de conformar amb la llista d’espera. El mateix li va passar el 2011. No va ser fins al 2013 quan va poder tornar a recollir l’acta de diputat després que hi renunciés l’exministra Trinidad Jiménez, la seva mentora política. Ara, ja amb el vestit de secretari general del PSOE, es presenta aquesta tarda davant dels diputats amb la intenció de convertir-se en el pròxim inquilí de la Moncloa. I ho torna a fer per carambola: per primer cop arriba al primer debat d’investidura la segona força més votada a l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el líder socialista és conscient que és difícil que pugui aconseguir aquesta gesta a la primera. No suma prou diputats per ser investit president del govern espanyol. Arriba al Congrés amb tan sols el suport de Ciutadans (40 diputats) i el del diputat de Coalició Canària -després de molt d’hermetisme, el PNB va anunciar ahir el seu no-. Un total de 131 vots que precipiten al fracàs en la primera votació, en què hauria d’obtenir el suport de la majoria absoluta del Congrés (176 diputats). En la segona, prevista per divendres, IU, el PNB i Compromís no han decidit el seu vot.

Disposat a “no resignar-se”, Sánchez va enviar ahir una oferta in extremis a l’esquerra per aconseguir el seu suport. Però va tornar a obtenir un no de cadascuna de les forces, tant de Podem, En Comú Podem, Compromís, En Marea i IU. La bateria de propostes -personalitzades en un document exclusiu per a cadascun dels partits- es limitaven sobretot a canvis semàntics i a la desaparició de les mesures econòmiques, el gran escull en les negociacions amb Podem. “El PSOE ens envia diferents documents que són un retalla i enganxa del programa amb C’s, amagant les mesures més vergonyoses. Això no és seriós”, va respondre Iglesias en un tuit.

Va abonar-se a aquesta tesi Ciutadans. Si bé en un primer moment es va mostrar reticent a l’anunci d’enviar un seguit de nous documents negociadors a l’esquerra, que, segons va assegurar Sánchez, anaven “més enllà” de la proposta del partit taronja i va reclamar a Ferraz que fos fidel al pacte segellat, després de llegir-los va canviar d’opinió. “El text que ha enviat a Podem és el mateix que el nostre però venut diferent”, va assenyalar el portaveu de C’s al Congrés, Juan Carlos Girauta.

En efecte, els cinc documents que el PSOE va enviar a tot l’arc de l’esquerra no contradiuen l’acord subscrit amb Ciutadans i es limiten a incloure algunes mesures que ja es recollien en anteriors programes electorals, com la proposta d’una llei de llengües i l’aportació del nivell d’inversions que recull l’Estatut per seduir En Comú Podem. A grans trets, s’ha convertit en una oferta a contrarellotge per guanyar la batalla del relat amb Iglesias, que la confluència catalana titlla de “gestos de cara a la galeria”. Des de dimecres, quan es va presentar el pacte amb C’s, i Podem es va aixecar de la taula de negociacions, que tots els partits ja pressuposen el fracàs del PSOE i estan amb el pilot automàtic de cara a l’escenari de la setmana que ve.

Iceta i “l’anticatalanisme primari”

L’acord amb C’s no només neguiteja l’esquerra, sinó també el mateix PSC. El comitè federal va ratificar ahir el pacte amb Rivera i va intentar fer pinya amb l’estratègia de Sánchez, després que l’avalessin les bases. Però el secretari general dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va decidir traslladar el seu malestar. “Són una força política d’un anticatalanisme gairebé primari”, va dir en la seva intervenció davant del comitè, que per error es va transmetre a les televisions. Iceta també va reclamar que Sánchez ofereixi avui una resposta a Catalunya. Segons fonts socialistes, el seu discurs serà “fresc” i en “positiu”. Té la possibilitat de deixar de ser l’etern número dos. Però la seva trajectòria política li recorda que mai ha aconseguit les coses a la primera.

stats